Turizmusban állva hagytuk Ausztriát

HungaryFirst küldte be 2019. 08. 27., k - 05:48 időpontban

Ahogy lassan véget ér a nyár, jönnek ki az adatok, hogy milyen volt az idei turistaszezon, ami úgy tűnik, sokkal jobb volt a reméltnél. A Híradó számolt be arról a Magyar Turisztikai Ügynökség számításai alapján, hogy júniusban tovább nőtt a vendégéjszakák száma és a turisztikai ágazat árbevétele is hazánkban.

Kanel Gyula, a Bazilikánál lévő négycsillagos Hotel Moments vezérigazgatója szerint a nyitás óta csúcson pörög a szálloda, nagyon magas a kihasználtságuk, a vendégek 95 százaléka pedig külföldről érkezik.

A KSH legfrissebb adatai szerint júniusban a külföldi vendégek száma 5, a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal, a belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A statisztikai hivatal adatai alapján a szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékkal, 65,8 százalékra emelkedett. Jelentősen nőtt a szálláshelyek bruttó árbevétele is a hivatal szerint. Ez 13 százalékkal, 54 milliárd forintra bővült, ezen belül a szállásdíjbevételek 15 százalékkal, 33 milliárd forintra emelkedtek.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke azt mondta: a belföldi turizmus bővülésében kulcsfontosságú a lakosság anyagi helyzetének javulása, illetve nagy szerepe van a béren kívüli juttatásoknak. A külföldiek leginkább azért választják Budapestet a szépségén kívül, mert fontos számukra, hogy biztonságban legyenek, ezt pedig itt megkapják.

A Magyar Turisztikai Ügynökség számításai szerint 2019 első felében a vendégek, vendégéjszakák száma 2010 első fél évéhez képest több mint 70 százalékkal, a szálláshelyek árbevétele pedig több mint 136 százalékkal nőtt. A turizmus a magyar GDP 10-11 százalékát termeli, a kormány célja, hogy 2030-ra ez a szám már 16 legyen.

A Magyar Turisztikai Ügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei első hat hónapban a külföldi vendégéjszakák száma gyorsabban nőtt hazánkban, mint például a szomszédos Ausztriában.

Új hozzászólás