Satinská megvédte a felvidéki magyarokat

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 08., v - 13:27 időpontban

A DenníkN „szakkommentátora” , Peter Morvay minden lehetőséget kihasznál, hogy a felvidéki magyar etnikai politizálást és az itteni magyarokat ócsárolja, nevetségessé tegye és besározza.

Szerencsére még mindig akadnak olyan lelkiismeretes szlovákok, akik szintén nem tudják már tovább tűrni Morvay objektivitást teljesen mellőző, a saját szubjektív véleményére és Orbán-fóbiájára alapuló írásait. Ilyen Lucia Molnár Satinská nyelvész és kutató, aki jó baráti viszonyt ápol az itteni magyarokkal, sőt a magyar nyelvet is elsajátította.

Közösségi oldalán nemrég kiosztotta a DenníkN újságíróját, Peter Morvayt, aki már számos, az itteni magyar közösség és annak politikai képviseletét gyalázó írás szerzője.

A szakavatottság csak látszat Morvay esetében, aki a DenníkN-ből az utóbbi időben nagyon felbosszantott a szlovákiai magyar kisebbséggel kapcsolatos megjegyzéseivel. Úgy viselkedik, mintha a viszonyok valamiféle szakavatott ismerője lenne, holott egy nagyon egyoldalú nézetet tár elénk. Gyakorlatilag mindenkit meggyanúsít azzal, hogy Orbán Viktorral vagy az MKP-val áll kapcsolatban, miközben nem különbözeti meg sem a kort, sem az együttműködés formáját...

– kezdi írását Satinská.

Egykor az MKP volt az egyedüli (releváns) magyar párt Szlovákiában, és Orbánt egy hagyományos politikusnak tekintették. Így hát gyakorlatilag minden harminc év feletti magyarra Szlovákiában rá lehetne sütni valamiféle kapcsolatot. Egyúttal mindenki, aki valaha is részesült támogatásban, ösztöndíjban, vagy honoráriumban Magyarországról, máris Orbán fizetett embere? Ez már a sorosozáshoz hasonlít…

– írja. Satinská ismerteti, hogy egy irodalmi rendezvény műsorvezetőjeként ő is részesült már honoráriumban a magyar nagykövetségtől, tehát ezek szerint ő is magyar kormány támogatásából élne? - teszi fel a kérdést.

A szlovák nyelvésznő nehezményezi, hogy Morvay sértő megjegyzései az ő családját és közeli barátait is érintik. Morvay ugyanis egyik írásában megjegyezte, hogy a felvidéki magyar politikai pártok ideológiai üressége, határtalan pragmatizmusa és képmutatása csak a jéghegy csúcsát képezi annak az ideológiai ürességnek, amely az egész itteni magyar kisebbségre jellemző. Satinská a Morvay által hangoztatott ideológiai ürességgel egyáltalán nem ért egyet:

Milyen ideológiai üresség? Kivel találkozgat valójában Morvay úr? Én a magyar közösség körében azóta mozgok, amióta tíz éve elsajátítottam a magyar nyelvet. Azóta nagy érdeklődéssel figyelem őket. Látom a sikeres nonprofit szervezeteket, amelyek az európai struktúrákba épülnek be, a kulturális rendezvények számának növekedését, amelybe nem csak a folklór események tartoznak (!), helyi fesztiválokat, családi üzleteket, és az arra való hajlamot, hogy a dolgokat jobbá tegyék. Satinská hangsúlyozta, nagyon sok magyar embert ismer, akik a szenvedélyüknek élnek, és a hagyományokat inspirációként használják. Mindez a képzőművészet, film, zene, színház, üzlet, borászat, oktatás, sőt a vallás területén is fellelhető. Morvay úr nyilván erről nem fog írni, így nekem kell majd megtennem...

– zárja bejegyzését Lucia Molnár Satinská.

 

ma7.sk

Új hozzászólás