"Magyarország Oroszország bekebelezésébe kezdett”

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 22., v - 08:28 időpontban

Magyarország Oroszország bekebelezésébe kezdett” – írta Andrej Kolesznyikov a Kommerszant című orosz lapban 2006. szeptember 21-én. Ez a némiképpen szarkasztikus című cikk Gyurcsány Ferencnek köszönhető, aki Vlagyimir Putyinnal a szocsi rezidenciájában találkozott. Gyurcsány azt javasolta ugyanis Oroszország elnökének: minden oroszországi probléma megoldásában bízzák magukat a magyar szellemi zsenialitásra. Az, hogy végül nem kerekedett belőle diplomáciai botrány, annak köszönhető, hogy a magyar miniszterelnököt egészen egyszerűen bohócnak nézték – legalábbis a lap szerint.

Érdekes, hogy a hazai híradások erről elfelejtettek beszámolni, mint ahogyan azt sem írták meg, amikor 2009-ben Gyurcsány ismét bravúroskodott Moszkvában. A szocialisták fenegyereke remek érzékről tanúbizonyságot téve éppen akkor kezdett el a Nabucco-projektről beszélni, amikor a Déli Áramlat szerződésén még meg sem száradt a tinta. Így persze már azt is értjük, hogy a találkozóról készült fotón Putyin miért is vonja olyan magasra a szemöldökét és néz értetlenül a magyar miniszterelnökre, aki nem mellesleg az orosz–ukrán gázválság kellős közepén egy Putyinnak címzett levelében a krízisért nem csupán Ukrajnát, de Oroszországot is felelősnek nevezte.

Minderről a Kommerszant kiküldött tudósítója, Andrej Kolesznyikov egy oroszországi tárgyalópartnertől kapott információra hivatkozva írt, kifejtve, hogy a magyar miniszterelnök „Gyakorlatilag követelte Putyintól, hogy sürgősen indítsák újra a szállítást, ráadásul célzott a kapcsolatok romlására is abban az esetben, ha ez sürgősen nem történik meg.”

Viszonylag szerencsés, hogy az orosz partnerek azt gondolták, Gyurcsány Ferenc nem biztos, hogy tudatában van annak, hogy hol is van és kivel beszél, így ismét megúsztunk egy komolyabb összezörrenést az oroszokkal. Csak halkan jegyezném meg, hogy Ferink már itt is megcsillogtatta zseniális matematikatudását: sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kettőnél több a három. „Országainknak – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, továbbra is játszva a tűzzel – különböző a történelmük, de meg kell értenünk, hogy egy ideje a világ összeszűkült, a föld pedig lapos […] Tehát azt szeretném mondani, hogy egymagában senki sem boldogul a problémái­val – sem Oroszország, sem Magyarország. Úgy gondolom, hogy két gázvezeték több mint egy, a három pedig több mint kettő!” (Kommerszant, 2009. november 3.) Gyurcsány oroszországi ámokfutásai – elnézést, látogatásai – viszonylag hamar a jótékony feledés homályába merültek, a hazai balliberálisok amnéziája pedig mégiscsak érthető az orosz lapok beszámolóit böngészve. Néha szeretném, ha nekem is ilyen szelektív ­memóriám lenne, de mégsem sikerül elfelejtenem például azt, hogy ez az ember nem csupán bohóc – miként az oroszok jellemezték –, hanem az, aki az Astoriánál belelövetett a békésen megemlékező tömegbe. Most pedig ő tüntet, mert „diktatúra van”. Annyira, hogy még azt is megengedheti magának, hogy nemzeti jelképünket, a magyar trikolórt összemontírozza az Európa Unió lobogójával. Ez nálam nagyon kiverte a biztosítékot, számomra ez a nemzeti öntudat meggyalázását jelenti. Tudom, legyünk ­elnézőek vele, hiszen ő Fletó, egyébként pedig milyen vicces, amikor elfelejt beszélni, és jön a kígyózó kígyókkal és a terép-csecsőkkel meg a többivel.

Túlságosan sokat tűrtünk eddig is a szemkilövetőnek, és kicsit sem volt nevetséges könnygázt és gumibotozást kapni az őszödi beszéd kiszivárgását követő tüntetéseken. Egyébként azt el kell ismerni, hogy ott legalább nem hazudott, amikor arról beszélt, hogy drága szocialista elvtársaink az ő vezetésével folyamatosan hazudtak nekünk. Ezek után azért mégiscsak fura, hogy még mindig nem radírozták le a politikai palettáról, megúszta a felelősségre vonást, és mások kerültek helyette börtönbe – amit szintén ő maga kottyantott el. Úgy tűnik, hogy mégis vannak őszinte pillanatai, bár azért az elgondolkodtató, hogy mindazok után, amit Magyarország ellen tett párttársai­val együtt, még ki meri ejteni a száján azt a szót, hogy „hazaszeretet” vagy „nemzet”.

 

Jurák Kata

Új hozzászólás