Óránként kéthektárnyi erdő tűnik el Erdélyben

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 23., h - 15:21 időpontban

Ha így folytatódik, akkor az ősi fenyvesekből, erdőkből nem marad semmi Erdélyben. Legálisan is sokat vágnak ki, de illegálisan még többet, és persze senki nem tesz semmit. Európa érintetlen fenyveseinek utolsó kétharmada Erdélyben található. Jó részük csak papíron: a környezetvédők becslései szerint naponta ötvenhektárnyit vágnak ki illegálisan.

Helyi tolvajok, megyei kiskirályok lopják a fát, és a káosznak vannak már halálos áldozatai és nagypályás játékosai is: egy osztrák multi romániai feldolgozóüzemeiben egész erdők tűnnek el, ugyanis egy rejtett kamerás felvétel szerint prémiumot fizet a beszállítóknak a pluszban hozott, bizonytalan eredetű fenyőkért.

Néhány napja Bécsben tartott sajtótájékoztatót több környezetvédő szervezet. Az amerikai Environmental Investigation Agency (EIA), a WWF, valamint a bukaresti Agent Green a romániai törvénytelen erdőkitermelésről beszélt, és bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a Holzindustrie Schweighofer helyi üzemegységeiben (az országban 2002 óta jelen lévő osztrák cégnek Erdélyben Szászsebesen és Rétyen, Moldvában pedig Kománfalván, Radócon és Szeretvásáron van feldolgozója) illegálisan kitermelt fát is befogadnak, és később félkész fűrészáruként, esetenként pedig biomasszaként árulják az Európai Unióban és szerte a világon.

A környezetvédők szerint a romániai fakivágások közel fele illegálisan történik, és a rendszer olajozott bűnszövetkezetként működik: a törvénytelenül kitermelt fát a feldolgozó átveszi, fűrészeli, majd pár cégen átjátszva később már legálisan exportálja külföldre. Az Agent Green elnöke, Gabriel Paun rögzítette, ahogy egy teherautó a Retyezáti Nemzeti Parkból vitt törvénytelenül fát (az aktivista a rendszámot bemondta a rendőrségi forróvonalon, ahonnan azt a választ kapta, hogy erre a teherautóra nincs kiadva szállítási engedély), aztán behajtott a Schweighofer szászsebesi telephelyére. Az ott is filmezni akaró aktivistát a cég biztonsági őrei lefújták gázsprével.

A zöldek azt is rögzítették, ahogy a céghez tartozó vasúti raktárban egy tehergépkocsiról jelöletlen rönköket pakoltak át tehervagonokba. Egyébként Romániában tavaly bevezették a törvénytelen erdőirtások megfékezésére kialakított erdőradarrendszert, mely internetes regisztrációt ír elő a fát szállító járművek számára, így bárki jelentheti a gyanúsnak vélt szállításokat. erdely-erdo_1 Pár napja a The Guardian is írt a romániai erdőirtásokról.

A cikkben megszólaltatták az osztrák céget: szerintük ők minden érvényben lévő szabályt tiszteletben tartanak, azt viszont elismerték, hogy a retyezáti erdőkből származó fát is feldolgoznak, de ez elmondásuk szerint nem törvénybe ütköző. Megszólalt a Greenpeace is a kérdésben: adataik szerint csak tavaly és tavalyelőtt tizenötmilliárd forint értékben loptak el fát Romániában.

A szervezet úgy tudja, óránként kéthektárnyi erdő tűnik el az országban! A Greenpeace azt javasolta, hogy az illegális erdőirtás megakadályozása érdekében a hatóságok szigorítsák a büntetéseket, a rendőrség, a környezetvédelmi őrség és a csendőrség közreműködése pedig legyen hatékonyabb.

Ha nagyobb időtávlatban nézzük a dolgokat, nem árt tudni, hogy Erdély rendelkezik Európa szűz erdeinek, vagyis érintetlen vadonjainak kétharmadával. Ennek köszönhetően ott él a legnagyobb számban barna medve, farkas és hiúz, de a vadállatok élettere egyre szűkül, ugyanis az ország által birtokolt 218 ezer hektárnyi érintetlen erdő egy része már csak papíron létezik. A fákat ugyanis kivágták: az elmúlt húsz évben legalább négyszázezer hektárnyi erdő tűnt el, a nemzetgazdaságot ért kár több mint ötmilliárd euró.

 

A teljes, eredeti cikk ITT olvasható!

(Lukács Csaba – mno.hu/Magyar Nemzet nyomán. Székelyföld nem Románia!

Új hozzászólás