Szijjártó: Asselborn komolytalan figura

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 02., sze - 06:36 időpontban

Jean Asselborn szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. Szijjártó külügyminiszteri reakciójában komolytalan figurának nevezte luxemburgi kollégáját. Elutasította a felvetést a német és az osztrák külügyminiszter is.

A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura", látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, "kioktató, nagyképű, frusztrált". Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de "magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül...

Hozzátette: "rendes nihilistaként" fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán. A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi.

A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és a Jean Asselborn típusú figurákról...

- közölte, megjegyezte: ez a jogállam. Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az "adóoptimalizálás" hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, "de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország". A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket - áll a külügyminiszter közleményében. A luxemburgi külgyminiszter szavaira reagált a német és az osztrák külügyminiszter is. Frank-Walter Steinmeier úgy fogalmazott, egy uniós tagállamot sem kellene kitesékelni a közösség ajtaján. Sebastian Kurz szerint elfogadhatatlanok Asselborn szavai, "Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja" - szögezte le.

 

 

Új hozzászólás