Mostantól az ellenzék dönthet évi 700 milliárd forint sorsa fölött

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 17., cs - 05:56 időpontban

Nagy meglepetésként ért mindenkit, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon az ellenzék számos települést, köztük Budapestet és azon belül is jó néhány kerületet sikerrel átvett a Fidesz–KDNP-től. A következő nagyvárosok és kerületek váltottak színt a helyhatósági választásokat követően: Eger, Miskolc, Érd, Tatabánya, Dunaújváros, Pécs, Szombathely, Budapest, valamint azon belül az I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XVIII. kerületek.

A váltásnak természetesen van egy politikai dimenziója is, többen arról is beszéltek, hogy egy új korszakot jelenthet a 2019-es önkormányzati választás eredménye. Azonban az önkormányzatok elsősorban gyakorlati funkciót töltenek be, nem csak ideológiai csataterek, minden évben milliárdok sorsa felől döntenek a városházákon.

Az Index munkatársai összeszedték, hogy a gazdát cserélt kerületekben 2018-ban mennyi volt a zárszámadás szerint a kiadások főösszege, azaz hogy lényegében mennyit költöttek el ténylegesen az adott önkormányzatban a költségvetésben elfogadott összegből az adott évben. Természetesen ez az összeg évről évre radikálisan ingadozhat, ráadásul fix kiadások, hiteltörlesztések, megkezdett beruházások, kötött felhasználású állami pénzek bonyolítják a képet. Mégis az összegekből fogalmat kaphatunk róla, hogy milyen léptékű összegekről dönthetnek a következő öt évben az ellenzéki polgármesterek és ellenzéki többségű közgyűlések.

Mostantól az ellenzék dönthet évi 700 milliárd forint sorsa fölött
Forrás: Index.hu; Önkormányzatok zárszámadásai

A fent említett városokban és kerületekben összesen 716 milliárd forint kiadás szerepelt a 2018-as év mérlegében, a bruttó nemzeti össztermék nagyjából 1,68 százaléka. Tehát ilyen léptékű összeg került most ki a kormánykoalíció közvetlen irányítása alól, és került át az ellenzék befolyása alá. Ismét meg kell jegyezni, hogy ez csak egy tájékoztató érték, például – az egyébként erősen alulfinanszírozott – Budapest esetén erősen korlátozott a városvezetés mozgástere a pénzek elköltésében. Másrészről viszont, mivel az önkormányzati cégek költései jellemzően nem kerülnek be az önkormányzati számadásába, valójában az önkormányzatok jóval több pénz fölött is rendelkezhetnek a gyakorlatban - írta az Index.

Új hozzászólás