Több ellenzéki párt nemzetbiztonsági átvilágítását kérték a miniszterelnöktől

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 31., cs - 06:06 időpontban

Átfogó vizsgálat megindítását kezdeményezte a Momentumot, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíciót és a Szabó Tímea fémjelezte Párbeszédet érintően Orbán Viktor miniszterelnöknek írt közérdekű bejelentésében Tényi István. Szerinte ugyanis a sajtóban megjelent információk felvetik annak a gyanúját, hogy illegális szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország pénzügyi, gazdasági és politikai rendszerébe.

Emlékezetes, korábban többrészes cikksorozatban foglalkozott portálunk Szabó Tímeával, a Párbeszéd ismert politikusával, valamint a néhány éve a semmiből feltűnt, azóta az ellenzék egyik vezető erejévé váló Momentum Mozgalom több szereplőjének életútjával is.

A 2017. januárjában az olimpiai népszavazás kezdeményezésével ismertté vált Momentumnak számos alapszervezete van szerte Európában. Ez azért sem meglepő, ha megnézzük, hogy a párt alapító tagja, EP-képviselője, Cseh Katalin (Montreal, 1988. június 29.) 2012 júniusa és 2016 szeptembere között a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt, és az ő feladatai közé tartozott a külföldi partnerszervezetekkel való kapcsolattartás, illetve a nemzetközi csereprogramok és képzések szervezése. Cseh emellett 2013 júniusa és 2014 szeptembere között az International Federation of Liberal Youth (elnök: Ahmad Al Rachwani) fehérorosz programjának trénereként workshopokat és képzéseket szervezett belarusz és ukrán aktivisták számára. 2017-től a Momentum nemzetközi kapcsolattartója, valamint az egészségügyi munkacsoportjának vezetője volt -írták a PestSrácok.

Szabó Tímea háborús konfliktusok megoldásában vett részt, sőt, az afgán kormány felállításában is segédkezett. A róla szóló cikkünkben több kérdésre is kerestük a választ: hogyan került Amerikába, majd rövid idő múlva Pakisztánba? Miért költözött Kabulba, hogyan segédkezett “civil” szervezeteknek nyomást gyakorolni a politikai erőkre? Hogyan landolt végül Budapesten a Helsinki Bizottság tagjaként és tűnt fel újra, mint az LMP és a Humanista Párt közös EP-képviselőjelöltje? Mikor döntötte el, hogy politikai pályán tevékenykedik tovább úgy, hogy egyébként egy interjúban arról beszélt, hogy ez nagyon messze áll tőle? Írtunk arról is, hogy az említett pártok, illetve mellettük még Márki-Zay Péter mozgalma és a Demokratikus Koalíció esetleg nemzetbiztonsági kockázatot rejthetnek, ha kiderül, hogy kampányukat külföldi tőkeinjekció segítette (megjegyzendő, hogy a költségvetési csalás miatt nyomozó NAV éppen szerdán szállt ki a Momentumhoz). A magyar pártfinanszírozási törvény szerint ugyanis a pártoknak tilos külföldi személyektől vagy szervezetektől bármilyen összeget elfogadni; kizárólag magyar állampolgároktól kaphatnak adományokat. A jogalkotó szándéka egyértelmű: a hazai politikai pártok, mozgalmak tevékenységét ne befolyásolhassák külföldi személyek, szervezetek, érdekek.

Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve az átfogó vizsgálat megindítását (akár a titkosszolgálatok bevonásával, hiszen ezen befolyásolási kísérletek felderítése az ő feladatuk) a Momentumot, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíciót, a Szabó Tímea fémjelezte Párbeszéd Magyarországért Pártot, és a cikkekben szereplő személyeket érintően. Szerinte ugyanis a PestiSrácok.hu-n megjelent információk felvetik annak a gyanúját, hogy illegális szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország pénzügyi, gazdasági és politikai rendszerébe.

 

PestiSrácok nyomán

Új hozzászólás