Nyolcadik Felvidéki Fonográf Fesztivál

HungaryFirst küldte be 2019. 11. 17., v - 14:08 időpontban

Nyolcadik alkalommal rendezik a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia támogatásával a Fonográf Fesztivált. Ez alkalommal a megszokott komáromi helyszínhez három más város is csatlakozik.

November 15-én kezdődik a Felvidék legrangosabb zenei folklór-seregszemléje, a Fonográf Fesztivál. Idén nyolcadik alkalommal – az eddig Komáromban – rendezett találkozó ezúttal túllépte a nagy múltú város határait, így Kassa, Fülek és Somorja is értékes programoknak adhat otthont. A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia által is szakmailag támogatott rendezvénysorozat fáklyavivője továbbra is Komárom marad, a november 15-én kezdődő fesztiválon a Tiszti Pavilon dísztermében Lajkó Félix szólókoncertje nyitja a sort. A híres hegedűs visszatérő vendég Jókai városában, s ezúttal is számíthat a közönség szimpátiájára.

A következő pénteken két kiemelt program is várja az érdeklődőket, Berecz András mesemondó fellépésén Bognár András nagybőgőn, Papp Endre és Lakatos Róbert brácsán működik közre. Ezt követi a RÉV-Magyar Kultúra Házában – a 2017-es Fölszállott a páva verseny hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájának győztese – a Pósfa Zenekar ingyenes műsora. Az estet az elmaradhatatlan táncház zárja. Különlegességnek ígérkezik a Vadkerti Imre Quartet (november 23.) és a Kaláka (november 24.) koncertje is.

Nagyszerű ötletnek tartom a Kalotaszegi Bál beiktatását a programba...

– értékel egy új kezdeményezést Lakatos Róbert brácsaművész, szervező.

Először hívtunk meg igazi hagyományőrzőket a fesztiválra, s kedves tájegységem követeivel szeretnénk bemutatni azt a kulturális erőt, amiből mi is évek óta táplálkozunk.

Az új helyszínek is emelik a műsorsorozat értékét: a kassai Thália Színházban Rendhagyó Prímástalálkozót rendeznek, a füleki Városi Művelődési Központban (november 21.) és egy napra rá a somorjai Városi Művelődési Központban Szalonna és bandája lép fel.

 

Dr. Csermák Zoltán

Új hozzászólás