A Székely Nagyvásár az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatát erősíti

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 11. 23., szo - 07:27 időpontban

Ahhoz, hogy a magyarság természetes összetartozását a jelen körülményei között is megélhessük, a mai korhoz igazodó keretekre és eseményekre van szükség – hangsúlyozta Varga Mihály a III. Székely Nagyvásár megnyitóján.

A Pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint a november 22-24. között a Bálna Budapest Rendezvényközpontban tartott vásárt a pénzügyminiszter olyan eseménynek nevezte, amely évről évre teret nyit Erdély kultúrája és népművészeti termékei előtt.

A Székely Nagyvásár az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatát erősíti
A 2018-as Székely Nagyvásáron készült fotó

A kormányzat felfogása a kezdetektől az, hogy segítenünk kell a határon túli magyarság megerősítését – emelte ki Varga Mihály. Mint fogalmazott: fontos feladatunk, hogy Erdélyben, Partiumban, Kárpátalján, Vajdaságban élő magyar közösségek újabb és újabb generációjának tagjai saját szülőföldjükön maradjanak, és ott találják meg a számításukat. Ez Magyarország, és a teljes magyar nemzet érdeke is – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint hőseink és példaképeink, közös történelmünk a maguk teljességében tudják erősíteni a helyi közösségek identitását.

Varga Mihály a kormány Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programjáról szólva elmondta, a helyi vállalkozóknak nyújtott szakmai segítség révén hangsúlyosabbá válhatnak a nemzetpolitikai törekvések. Mint mondta: ez a gyakorlati lépésekben azt jelenti, hogy jelentős forrásokat biztosítunk a külhoni magyar vállalkozások számára fejlesztési terveik megvalósításához, és ez által a helyi kötődések erősítéséhez. Aki a szülőföldjén vállalkozik, aki ott teremt jövőt családja számára, sok esetben pedig az ott élő magyaroknak is munkahelyet biztosít, az nem csak megélhetést nyújt saját közössége tagjainak, de az összetartozás érzetét is erősíti.

A Székely Nagyvásár – hasonlóan a 2015 óta megrendezett Székely Fesztiválhoz – Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkező mintegy száz vállalkozó 1500 termékét kínálja, emellett kulturális és művészeti bemutatók is várják az érdeklődőket.

 

Pénzügyminisztérium sajtóközleménye alapján

Új hozzászólás