Nálunk a legolcsóbb a gáz, az áramunk pedig a második legolcsóbb az EU-ban

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 11. 30., szo - 17:47 időpontban

Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz ára az Európai Unió 28 tagországa közül - derült ki az Eurostat legújabb adataiból. Az áram árát tekintve pedig a második legolcsóbb ország vagyunk.

A magyar eredményekben óriási szerepet játszott az, hogy az Orbán-kormány 2012 végén meghirdette a rezsicsökkentés politikáját. 2019 első félévében az Európai Unióban Magyarországon és Romániában voltak a legolcsóbbak a lakossági földgázárak - derült ki a legfrissebb Eurostat-jelentésből. Hazánkban 0,034 euróba kerül az a gázmennyiség, amiből egy kilowattórányi energiát lehet előállítani. Ezzel szemben Svédországban 0,11 euróba kerül ugyanekkora gázmennyiség. Az elmúlt félévben 2018 hasonló időszakához képest a legnagyobb gázáremelés Bulgáriában (18,3 százalék), Lettországban (15,8 százalék) és Észtországban (14,2 százalék) volt. Ezzel szemben Dániában (1,7 százalék), Magyarországon (1,6 százalék) és Ausztriában (1,3 százalék) csökkentek az árak.

Nálunk a legolcsóbb a gáz, az áramunk pedig a második legolcsóbb az EU-ban

Az áramár tekintetében Magyarország a második legolcsóbb hely az Európai Unióban, egyedül csak Bulgária van mögöttünk. Hazánkban 100 kilowattnyi elektromos áram 11,2 euróba került az idei első félévben, míg Bulgáriában 9,9 euróba. A legdrágább áramot Németországban vehetjük meg, ott 100 kilowattnyi energia 30,9 euróba került. A legnagyobb áramáremelés az idei első félévben Hollandiában volt, ahol több mint 20 százalékkal emelkedett az ár a lakosság számára.

Nálunk a legolcsóbb a gáz, az áramunk pedig a második legolcsóbb az EU-ban

 

Origo nyomán

Új hozzászólás