Romániában évente húszmillió köbméternyi fát termelnek ki hivatalos forma nélkül

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 12. 11., sze - 20:25 időpontban

Csúcsot dönt idén a romániai erdőkitermelés és fafeldolgozás – derül ki a Frames tanácsadó cég elemzéséből. Eszerint az ágazatban tevékenykedő több mint hatezer cég forgalma az év végéig meghaladja a 2,5 milliárd eurót, ami százmillió euróval több, mint az elmúlt évben. Közben a Greenpeace Románia környezetvédő szervezet nemrég úgy becsülte meg, hogy az országban óránként három hektár erdő tűnik el. Ez a fajta gazdasági tevékenység viszonylag egyszerű, ráadásul nincs megfelelőképpen szabályozva egy olyan országban, amelyet gyakorlatilag nem érdekel a környezetvédelem, a nyersanyagforrások fenntarthatósága. Emiatt óriási méreteket ölt a törvényes, de az illegális fakitermelés is - kronikaonline.ro.

Elemzők szerint hiányos a törvényi háttér, ez pedig az elmúlt években egyaránt fellendítette a legális, illetve a törvénytelen erdőkitermelést.

Míg 2010-ben 3937 cég működött ezen a területen, a számuk 2018-ban már elérte a 6189-et – mutat rá a Frames elemzése, amely az ágazatban használt tevékenységi kódok (220-as és 1610-es kód) alapján listázta a vállalkozásokat. Ezeknek a cégeknek az összforgalma tavaly elérte a 11,43 milliárd lejt (2,4 milliárd euró). Azaz egy év alatt 800 millió lejes növekedést jegyeztek, 2010-hez viszonyítva pedig a forgalom megkétszereződött, hiszen akkor 5,48 milliárd lejt tett ki.

A vonatkozó törvényekben rengeteg a hiányosság – aki akarja, gyorsan megtalálja a gyenge pontokat, a kiskapukat, az állami hatóságok reakcióideje pedig túl lassú.

 

A teljes, kimerítő leírás: kronikaonline.ro

Új hozzászólás