Nemzetközi együttműködéssé válhat a Hungary Helps keresztényeket megsegítő program

Wertheim László küldte be 2019. 12. 14., szo - 18:20 időpontban

Nemzetközi együttműködéssé válhat a Hungary Helps keresztényeket megsegítő program – mondta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában II. Efrém, Antiochia és az egész Kelet szír ortodox pátriárkája. Az üldözött keresztények megsegítéséről, a keleti kereszténység helyzetéről és jövőjéről, illetve a magyar kormány tudatos politikájáról beszélgettek őszentségével a Budapesten megrendezett II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről zárónapján.

Sokkal többen képviseltették magukat a mostani találkozón, negyven ország több száz küldöttje jelent meg, és tett tanúbizonyságot. A médiában inkább általánosságban beszélnek az üldöztetésekről, de a keresztényeket érintő atrocitások tabutémának számítanak a világsajtóban. Az antiszemitizmus és iszlamofóbia elfogadott kifejezés a világpolitikában és a médiumokban, de a keresztényüldözés nem. Ezért is volt az első budapesti konferencia kicsit szerényebb, annak ellenére, hogy a magyar kormány mindent megtett a sikeres lebonyolításért. Az idei konferenciára viszont már sokkal több ország követei jöttek el. Befolyásos politikusok állnak az ügy mellé. Az Egyesült Államokból is nagyszámú delegáció érkezett.

- nyilatkozta a pátriárka. Sajnálatos, hogy a nyugat-európai országok a politikai korrektség jegyében még mindig nem beszélnek a keresztények üldöztetéséről, annak ellenére, hogy a többi vallási csoportot érő atrocitások ellen azonnal fellépnek. Nem értem, miért diszkriminálják a keresztényeket, ha üldözésnek vannak kitéve. A világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A legtöbb atrocitást a keresztényekkel szemben követik el. Több mint 240 millió ember szenved Jézusba vetett hite miatt. Jogunk van erről beszélni, és felvilágosítani a világot.

Magyarország elsőként és egyedüliként a világon egy államtitkárságot hozott létre, ami az üldözött keresztények megsegítését tűzte ki célul. Számos programot és projektet valósítottak már meg, ami példát mutat a többi országnak. Bátorítjuk és megáldjuk a magyarok tetteit, aminek következményeként más országok is megmozdultak. Egyelőre kevés ország követi a magyarokat, viszont minden segítség fontos. Lengyelország Magyarországgal közösen egy árvaház felépítését vállalta Homsz városában.

A vasarnaphu zon kérdésére, hogy meg tudják e őrizni identitásukat a szülőföldjüket elhagyni kényszerülő keleti keresztények a nyugati világban, a pártiárka úgy felelt, hogy "sajnos nagyon kevés esélyét látom annak, hogy az elmenekült keresztények hazatérjenek szülőföldjükre. Talán pár százalékuk a háború után visszajön, de a többségük külföldön marad, már csak befektetés céljából vagy rokonlátogatóba jön vissza. A keleti keresztények kivándorlása nem új jelenség. Már az oszmánok uralma alatt történt népirtások elől is tömegével menekültek el. Amit tapasztalunk, hogy a mieink hamar asszimilálódnak a befogadó társadalomba, hiszen a keleti keresztény képes az integrációra. Ezt jól bizonyítja, hogy a száz-százötven évvel ezelőtt kivándorolt keresztények leszármazottainak többsége már nem tekinti magát szír eredetűnek. Viszont a legutóbbi évtizedekben kivándorolt testvéreink körében sokkal erősebb a szír identitás, köszönhetően annak, hogy korunkban a távolságok lerövidültek, gyakrabban lehet hazalátogatni, egyszerűbbé vált az otthoniakkal a napi kapcsolattartás. Az egyház is gondoskodott arról, hogy a külföldön élő közösségeknek legyenek templomaik, oktatási, kulturális intézményeik és lelki vezetőik. A mostani háború elől elmenekült szír keresztények bárhová mentek a világban, mindenütt találtak szír templomot és közösséget. Márpedig egy idegen országba érkező keleti keresztény első dolga, hogy felkeresse a helyi közösséget és annak templomát. A templom egyesítette az Irakból és Szíriából elmenekült keresztényeket, és nem hagyta őket elveszni. Ami viszont különbség az amerikai és európai országokba menekültek között, hogy az előbbibe hamarabb integrálódnak, hiszen az amerikai társadalom a bevándorlásra épült, így például az Egyesült Államokba érkező szír keresztény már egyből amerikainak mondhatja magát, míg – hála Istennek – Európában ez a fajta asszimiláció lassabb. Én abban hiszek, hogy a Közel-Keleten mindig is lesznek keresztények, számuk és társadalmi súlyuk azonban mindenképp csökkenni fog. Reménykedem abban, hogy ez a szent föld, amin évezredek óta élünk, ha csak egy kis talpalatnyi részben is, de meg fog maradni kereszténynek. Nem szabad, hogy bekövetkezzen az a nap, amikor teljesen eltűnik a kereszténység a térségből, mert az egy végtelen káoszba sodorja a Közel-Keletet..."

 

Vasárnap.hu nyomán

Új hozzászólás