Lepasszolja Czeglédy Csaba ügyét a Szegedi Törvényszék, mert az összes bíró elfogult...

Szőnyi József küldte be 2020. 01. 28., k - 06:24 időpontban

Nem egy, nem kettő, nem négy, az összes!!!!!! "Lepasszolja Czeglédy Csaba ügyét a Szegedi Törvényszék, mert az összes bíró elfogult......"

Jog-bíróság.

A Szegedi Törvényszék bírái elfogultságot jelentettek be a Human Operator Zrt. ügyében Szeged, 2020. január 27., hétfő (A Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be a Human Operator Zrt. ügyében - tájékoztatta a bíróság hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint az ügy iratait az eljáró bíróság kijelölése érdekében megküldték a Szegedi Ítélőtáblának. A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két generál-alvállalkozó közbeiktatásával - melyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be - jelentős számban munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és nem fizették be. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A közlemény szerint a Szegedi Törvényszék a vádirat benyújtása után a kizárását kérte, de a Szegedi Ítélőtábla elutasító döntését követően kötelessége volt az ügy lefolytatása. A pert - előkészítő üléssel - a bíróság 1-es számú büntetőtanácsa kezdte el, és négy vádlott esetében jogerős ítéletet hozott.

A törvényszék a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki; ketten nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért mentelmi jog illette meg. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette az ellene indult büntetőeljárást.

A főügyészség fellebbezése után a Szegedi Ítélőtábla döntése alapján azonban a mentelmi jog megszűnését követően lefolytatható a Czeglédy Csaba elleni eljárás. Miután az 1-es számú tanács két büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, az eljárást - a hatályos ügyelosztási rend alapján - a 11-es számú tanács folytatta, amely három vádlott esetében hozott jogerős ítéletet.

A vádlottak két év hat hónap, illetve három év börtönbüntetést kaptak, és a bíróság egyiküket kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből. Január 13-án azonban a 11-es számú tanács egyik bírája - időközben felmerült körülményre tekintettel - elfogultságot jelentett be, majd így tett a törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája - áll a közleményben.

bkzg \ bám \ gkp MTI 2020. január 27., hétfő 16:15

Új hozzászólás