A Szovjetunió alapítója a Ruhr-vidéken lesz megőrizve az utókor számára

Wertheim László küldte be 2020. 03. 07., szo - 22:33 időpontban

Hamarosan szobrot kap Vlagyimir Iljics Lenin a Ruhr-vidéken elhelyezkedő Gelsenkirchen városában, Nyugat-Németországban – számol be róla a The Guardian. A Lenin-szobroknak nagy hagyománya van Németországban, ugyanis a hidegháború alatt az NDK vezetése előszeretettel helyezett el közterekre emlékműveket a hírhedt bolsevik vezetőről. Meglepő módon ugyanakkor ezúttal nem az egykori Honecker-állam területén, hanem az ország átellenes végében emelnek szobrot Leninnek.

A szobor, melyen a Szovjetunió egykori vezetője a klasszikus képet megidézve jobb karját fogja felemelni, március 14-én lesz átadva. A 2,5 méteres öntöttvas figura átadására a jogot a Németország Marxista Leninista Pártja (MLDP) szerezte meg. A szobor különlegessége, hogy nem új darab – szemben a 2018-ban átadott trieri Marx szoborral, melynek avatóján Juncker is részt vett –, hanem egy 1930-ban készült alkotás, melyet a párt nevetséges összegért egy cseh várostól szerzett meg, online aukción.

A német titkosszolgálat az MDLP-t egyébként 1982 óta megfigyelés alatt tartja szélsőségessége és alkotmányellenessége miatt.

A bíróságon a kezdeményezést megpróbálta megakadályozni Nyugat-Gelsenkirchen, akik úgy fogalmaztak “Lenin az erőszak, az elnyomás, a terror és a hatalmas emberi szenvedés képviselője.

Mindez összeegyeztethetetlenné teszi Németország szabad, demokratikus rendjével, és azt is jelenti, hogy a demokrácia eltörléséért folytatott harc szimbóluma”, ugyanakkor nem nyertek a peren. Az MLDP szerint a bírósági döntés „nagyszerű győzelem Vlagyimir Iljics Lenin számára”.

Új hozzászólás