<> Dombormű | Hungary First

Dombormű

  • Ezzel az írással Kodály Zoltán előtt tisztelgek, de viccesen, egy képzeletbeli párbeszéd formájában - felidézve, hogy elkészítettem domborművét egykori, a nagy zeneszerzőről elnevezett, ének-zene tagozatos iskolám falára. 

     

  • Könyveiben jó írói vénával tudta visszaadni ember-, vad- és erdőszeretetét. Árnyékolt lélek volt, életfilozófus, de az egyszerű emberek, a tőmondatok közt érezte jól magát. Tapolcától Sümegig terjedő birodalmában nem csak mint erdész, de mint álmainak meseszerű territóriumán is őrködött. Puskáját válláról csak lefekvéskor tette le. Nyugdíjasként a keszthelyi sétálóutca derűs ikonja. Ismerték és szerették. Vidám volt és kedves. Sok erőt adott könnyedségével és bút felejtető humorával. Erdészruhájában láttuk mindig, pedig a sors őt és éltető elemét: a bükköst, tölgyest és a tisztásokat elválasztotta örökre. Írásaival váltott jegyet, megcsalt Zöld Birodalmába.

  • Eltelt egy év. A világ nagy csodájára felszállt az első Zeppelin. A szabadalmaztatót, a grófot ünneplik, és elindul a sorozatgyártás. Melani a keményen lealkudott vételárból kifizeti adósságait… Férjéről szülőhelyén, Keszthely peremén, utcát nevez el az utókor, de beérve a belvárosba, később a Festetics-kastély közelében, az új teret Zeppelinről keresztelik. Ha valaki a léghajót (Zeppelint), úgy nevezné, hogy Schwarz – bizony kinevetnék…

  • Lovassy Sándor ornitológus, a madarak barátja, úgy mondják nagy-nagy ismerője. A keszthelyi Pantheon tagja. A hazánkban megjelenő első balkáni gerlepár kertjében rakott fészket. A Festeticsek Gazdasági Tanintézetében szerette meg diákjaival a zoológiát, majd, igaz, bontott téglából, de kiharcolta a Balatoni Múzeum építését, egészen csinos, barokk modorban.

  • A keszthelyi Pantheon egyik domborműve Fekete Istvánt ábrázolja. Ő adta nekünk Matula bácsit, Tutajost, Csikaszt és a többieket. Megszerettette velünk a természetet, a vízivilágot, nádast, berket és a falusi életet. Tucatnyi nyelvre lefordították. 10 millió könyvét adták el csak magyarul, és 14 országban szerzett rangot irodalmunknak. Jókai mellett a legolvasottabb.

  • A keményarcú festő, állványa előtt mered a Balatonra – inkább páráiba. Tegeződve alkuszik a Nap tűhegyes dárdáival, és csalja vásznára az elcsent orgiát. – Igazából nem a tavat festem, és nem is a Napot, hanem viadalukat, ahogy birokra kel a puha pára a magasból tüzelő fénynyalábokkal, hogy egymásba ölelkeznek, henteregnek és békülnek – szemnek, szívnek üdvére. Mindig azt festem, amit élek!

  • A keszthelyi Pantheon egyik domborműve dr. Bakonyi Károly fajtanemesítőről készült. Az örök szőlőmezőkre 2010-ben távozott. A Cserszegi fűszeres atyja. Londonban 1998-ban, a nemzetközi versenyen, a világ 7500 bora közül az övét találták a legjobbnak.