<> Történelem | Hungary First

Történelem

 • Míg Hunyadi Mátyás Csehországban hadakozott, idehaza összeesküvést szerveztek ellene az elégedetlen urak, akikre súlyos adókat vetett ki a király a cseh háborút finanszírozása miatt. A "lázadás" azonban nem volt se hosszú életű, se eredményes: 1471. szeptember 21-én 10 főpap és 36 báró nyilvánította ki írásban Mátyáshoz iránti hűségét.

 • 899. szeptemberében, az itáliai Brenta folyó mentén, az Arnulf keleti frank király által segítségül hívott magyar csapatok megütköztek I. Berengár itáliai király háromszoros túlerőben lévő seregével.

 • 1939. szeptember 17-én a sztálini Szovjetunió hátba támadta a Wermachttal élethalálharcot vívó lengyeleket.  „Magyarország részéről nemzeti becsület kérdése az, hogy ne vegyen részt semmiféle agresszióban Lengyelország ellen” - Teleki Pál miniszterelnök

 • A Hunyad vármegyei Cebén minden esztendő szeptemberében megemlékezést tartanak a román nép egyik nemzeti hőse, Avram Iancu, „a hegyek kishercege" sírjánál.  Avram Iancu a román hazafiság jelképének számít. Ha jól tudom, idén szeptember 9-én ünnepeltek hívei és tisztelői, akik szerint Iancu azért harcolt, hogy "kivezessen egy nemzetet abból a (dél-afrikaihoz hasonló) apartheidból, amit telepesek és megszállók kényszerítettek Erdélyre."

   

 • 1931. szeptember 12-éről 13-ára virradó éjjel 0 óra 20 perckor a biatorbágyi viadukton áthaladó gyorsvonat alatt bomba robbant. A detonáció következtében a vonat kisiklott, a mozdony és a szerelvény első hat kocsija lezuhant a völgyhídról. A merényletnek 22 halálos áldozata és 17 sebesültje volt.

   

 • 1672. augusztusának végén 800 bujdosó indult meg a császár ellen. Szeptember 13-ra, a sereg már vagy tízszer ennyi emberből állt. Lehettek vagy nyolcezren, mindenféle fegyverzettel, persze ágyúk nélkül. Mégis, ennyi ember, ennyi összegyűlt bujdosó pedig már akkor erő, melyet illik komolyan. vanni. Paris von Spankau, helyi császári csapatok parancsnoka másképp gondolta…

 • I. Béla királyunk 1063. szeptember 11-én hunyt el, meglehetősen különös körülmények között. Az iskolában alig tanítanak róla valamit, még haláláról sem beszélnek, amely minden bizonnyal egyedülálló a világon. Alig hiszem, hogy akadna még a világtörténelemben olyan király, akit a szó szoros értelmében a saját trónja ölt meg.

   

 • 321 esztendeje, 1697. szeptember 11-én valami örökre véget ért. A zentai csatával véget ért egy korszak, megdőlt egy mítosz. A törököt igenis nyílt csatában is meg lehet verni. Nem csak várakból védekezve lehet visszaverni az ostromlókat, de a harcmezőn is fölébe lehet kerekedni.

   

 • 130 esztendeje, 1898. szeptember 10-én, szép őszi volt Svájcban, a Genfi-tó partján. Igazi sétára való idő. Ezt kihasználva kis csoport indult Beau Rivage Szállóból a hajóállomás felé. Köztük Erzsébet - Sissi - Magyarország királynője. A szálló előtt egy férfi várakozik. Ahogy a csoportot vezető két hölgy elsétál előtte, ő ugrik. Bepillant a napernyő alá, hidegvérűen ellenőrzi melyik is a kiszemelt célpont, majd előrántja a kabátujjába rejtett, hegyesre köszörült reszelőt és szúr.

 • Ez egy 452 éves történet, melyet a világ három országában biztosan ismernek. Magyarországon és Horvátországban a nemzeti hős története, Zrínyi Miklósé. A bátorságé, hősiességé és egy kicsit: a halálnak fittyet hányó vagányságé. A törököknél meg… Az ő hatalmas szultánjuknak, a hódító Nagy Szulejmán halálának története, aki már nem érhette meg a nehezen kicsikart győzelmet.