<> Szulejmán szultán | Hungary First

Szulejmán szultán

  • Csaknem napra pontosan 161 évvel a gyászos emlékezetű mohácsi csata után, 1687 augusztus 12-én vívták meg a második mohácsi csatát. Emlegetik az ütközetet még nagyharsányi csata, Szársomlyó hegyi csata, vagy villányi csata néven is. De a lényeg ez esetben tán nem a csata pontos megnevezése, hanem az, hogy ezúttal a keresztény erők győzedelmeskedtek.

  • Ezen a napon kezdődött a dunántúli erőd ostroma. Hosszan tartó, véres harc után a törökök bevették, Zrínyi és a védők szinte az utolsó szálig hősi halált haltak, de közben elhunyt Szulejmán szultán is, ezért a győzelem után a török sereg visszavonult...

  • I., avagy „Nagy” Szulejmán 1521. május 18-án indult élete első hadjáratára, persze, a „fránya” magyarok ellen. Nem is annyira azért, mert múlhatatlanul a Magyar Királyság ura kívánt lenni. Egyszerűen csak útban volt. Útban, a gazdag és csábító Nyugat felé…

  • „Miért esett el az a két erős vár? Azt fogják idő múltával mondani, hogy azért esett el, mert a török erősebb volt. Nem úgy van pedig. Azért esett el, mert Temesvárt spanyol zsoldosok védték. Szolnokot meg spanyolok, csehek meg németek.”  Kevesen akadnak olyanok, „…mint Nyáry Lőrinc, a szolnoki kapitány, aki ennek a hónapnak a negyedikén egymaga állott ki a százezernyi török ellen a vár kapujába.”  - írta a várról és kapitányáról Gárdonyi Géza az Egri csillagokban.

     

  • Igen jelentős történelmi dokumentum bukkant fel egy németországi akción. A 17. század híres olasz hadmérnöke, Leandro Anguissola kalapács alá kerülő egyik térképe Szigetvár múltjának rendkívül fontos lenyomata. A becses relikviát 45 ezer eurós kikiáltási áron találhatjuk meg a Venator & Hanstein aktuális katalógusában.