Dunakeszi Atilla szobor avatása

Szőnyi Balázs küldte be 2017. 12. 29., p - 15:33 időpontban

Elkészült a Dunakeszi Atilla szoborkompozíció harmadik eleme is! Az avatás vendége volt még Khinayat Babakhumar néprajzos, a Kazak Tudományos Akadémiának, és a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatóhelyettese, aki  beszédet is mondott az ünnepi átadáson a főszervező Szombat István társaságában, december 23-án, szombaton.

Khinayat az Atilla kultuszt és történeti hátterét jól ismeri, így örömmel töltötte el, hogy Dunakeszin egy Atilla szobor készült el, amelynek avatásán is részt vehet.

Atilla neve latin és rovásfelirattal 
“Őseinket felhozád / Kárpát szent bércére, / általad nyert szent hazát / Bendegúznak vére”

Szombat István köszönetet mondott a Rovás Alapítvány munkatársainak a rovásfelirat előkészítéséért, így lehetővé vált, hogy a süttői mészkőlapokon latinbetűs feliratok mellett a rovásfeliratok is megjelenhessenek. Ez utóbbi elkészítését a kivitelező térítésmentesen vállalta.

Az előző avatáson a még fékész oszlopra kihelyezett ideiglenes felirat is véglegesen elkészült. A szobor nemcsak abban példaértékű, hogy Atillának állít emléket, hanem abban is, hogy rovásfelirat is helyet kapott. Történetileg is igazolható a rovás használata, hiszen Priszkos rétor tudósításában maradt ránk, hogy Atilla udvarában ismerték a rovásírást.

(Rovás Infó)

Kép forrása: http://rovas.info  Khinayat Babakhumar a rovásfelirattal: “Őseinket felhozád / Kárpát szent bércére, / általad nyert szent hazát / Bendegúznak vére”

Új hozzászólás