Putyin a Marsra igyekszik

HungaryFirst küldte be 2018. 03. 21., sze - 06:31 időpontban

Oroszország 2019-ben küldetést indít a Marsra, amely ha sikeres lesz, egy évvel megelőzi a NASA tervezett felderítő útját a vörös bolygóra. Vlagyimir Putyin az űrrel kapcsolatos orosz terveket az elnökről szóló dokumentumfilmben osztotta meg a nagyközönséggel, amelyet széles körben láthattak a közösségi médiában.

"Pilóta nélküli és később emberes küldetést indítunk a mélyűrbe egy holdprogram részeként és a Mars feltárására. A legközelebbi küldetés egy karnyújtásnyira van, 2019-ben tervezünk missziót indítani a Marsra."

 

Az elnökről szóló dokumentumfilmben Andrey Kondrashov beszélgetett Putyinnal, és szóba került a NASA hivatalos bejelentése, miszerint megpróbálják felfedezni a vörös bolygót egy 2020-as Mars misszió során, ahol megvizsgálják az élet lehetőségét. Putyin, akit vasárnap újra az ország elnökének választottak azt mondta, hogy Oroszország szintén küldetést indít a Hold poláris régióiba hozzátéve, hogy ez a holdprogram eltér majd attól, amelyet az ország a szovjet időkben vitt véghez.

"Szakembereink megpróbálnak leszállni a pólusokon, mert okunk van azt hinni, hogy ott víz lehet. Előrelépés történik, más bolygókat tanulmányozunk, mert a távoli űr ott kezdődik," - mondta.

Putyin nem pontosította, hogy 2019-ben mikor fog megtörténni a Mars küldetés. A NASA missziójára várhatóan július és augusztus között kerül sor, amikor a Föld és a Mars a legjobb helyzetben lesznek a landoláshoz.

A vörös bolygóért folyó verseny egyre fokozódik, és a milliárdos vállalkozó Elon Musk nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a SpaceX Mars rakéta már jövőre készen áll a tesztelésre. Korábban azt állította, hogy célja 2022-ig elindítani az első teherszállítmányokat.

Az eddigi orosz Mars misszió kísérletek kudarcba fulladtak. 2011-ben a balsorsú Fobosz-Grunt űrszonda nem állt bolygóközi pályára, miután hajtóműve nem indult be és megszakadt vele a kapcsolat. Küldetése az lett volna, hogy a vörös bolygó Phobosz nevű holdjáról mintákat hozzon vissza. A Roscosmos orosz űrprogram az Európai Űrügynökséggel együttműködve indította útjára a Schiaparelli EDM leszálló küldetést, melynek során orosz rakétát használtak. Az egység a leszállást nem tudta végrehajtani és 2016 október 19-én becsapódott a Mars felszínébe. 

(The Moscow Times)

Fordítás: újvilágtudat

Új hozzászólás