Szabad a vers! Verspályázat általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok számára

Mákossüti küldte be 2018. 04. 11., sze - 16:23 időpontban

A Családok éve program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága országos verspályázatot hirdetett Szabad a Vers! címmel.

A verspályázat témája a nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására. A pályázati határidő 2018. május 11. 24:00.  

Remek feladat, hogy a felső tagozatos és középiskolás korban lévő diákok figyelme a család mint gondolat köré terelődjön, megvizsgálva értékes költőink erről kifejtett véleményét  majd saját véleményükké, értelmezésükké formálhatják a műveket. Alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni. Az átdolgozásra kerülő verseket az alábbi listából választhatják ki: 

Petőfi Sándor: Egy estém otthon  két gyereket ábrázoló mesefigura asztalnál ül és az egyik épp írni készül a másik nézi

Petőfi Sándor: István öcsémhez 

Arany János:  Családi kör

Arany János:  Itthon 

Ady  Endre: Őrizem a szemed

Móra Ferenc: Mártonka levele 

Kaffka  Margit: Petike jár

Weöres Sándor: Buba  éneke

Szabó   Lőrinc: Lóci óriás lesz

Kosztolányi Dezső: Most harminc éves vagyok 

Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam

József Attila: Mama

 

 

Inspirációként három kortárs költőt - Lackfi János, Iancu Laura, Bánki Benjámin - is felkértek, hogy készítsék el saját verziójukat Petőfi Sándor: István öcsémhez című költeményből. A költők által megírt példák a csaladokeve.hu/szabadvers honlapon valamint a facebook.com/csaladokeve oldalon érhető el, a videókat április 11. és 16. között publikálják.

 

A felhívásra beérkező pályázatokból 4 fős szakmai zsűri (Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, EMMI Szarvas Rita, magyar nyelv és irodalom tanár, Móric Zsigmond Gimnázium, Szentendre Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója) választhatja ki a legjobbat.

 

A közönség is megszavazhatja kedvencét, internetes szavazással, az előzsűrizett művekből. A közönségszavazás kezdete 2018. május 15., vége 2018. május 20. A zsűri választottja, valamint a közönségszavazás legtöbb szavazatot kapott nyertese családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a festői Szentendrei-sziget legstílusosabb szálláshelyén a Rosinante Fogadóban. Az egyéni győzteseket (mind a zsűri-fődíjas, mind pedig a közönségdíjas) segítő osztályok nyereménye egy-egy 1 millió Ft értékű osztálykirándulás. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei 50.000, illetve 30.000 Ft értékű szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak.

 

Egy kéz éppen egy könyve ír

 

A verseny kiértékelése egy ünnepélyes díjátadás keretében 2018. május 26., a Családok éve rendezvényen zajlik majd, Budapesten.

A nyereményjátékról szóló információk megtalálhatók a www.csaladokeve.hu/szabadavers internetes oldalon, illetve információ kérhető a lebonyolítótól az info@preport.hu e-mail címen vagy a szabadavers@csaladokeve.hu címen.

           

 

 

Új hozzászólás