Meghosszabbítják a metróvonalat

HungaryFirst küldte be 2018. 04. 19., cs - 21:53 időpontban

A fővárosi M1-es metróvonalat nyugati végállomásától elvezetik a Duna-partig, keleten pedig először a Kassai térig, majd pedig a Marchieggi-hídig érhet majd el.

Újabb meghatározó metróberuházás indulhat el Budapesten, az M1-es jelzésű földalattit hosszabbítják meg – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) engedélyeztetési és kiviteli tervpályázatot írt ki, melynek során a fejlesztés előkészítésére keretszerződést kötnek.

Meghosszabbítják a metróvonalat
Keleten a földfelszín felett halad a földalatti új pályája 

Keleten és nyugaton is új végállomása lesz a földalattinak

A négy ütemre bontott projekt során az 1896-ban kialakított M1-es pályáját először nyugaton a Duna-part menti Vigadó térig, keleten pedig a Kassai térig hosszabbítják meg 800 méter hosszan. Ezt követően szintén keleten a Marchieggi-hídig viszik el a földalattit, ahol intermodális csomópontot is építenek majd.

Meghosszabbítják a metróvonalat

Új megállót alakítanak ki a Vigadó téren, ahol a 2-es villamossal kötik össze a földalattit, illetve a Hungária körútnál a jelenlegi vonalon, valamint a Kassai térnél az M1-es ideiglenes új végállomásánál. Az ezután elinduló fázisban vezetik majd ki további 2,2 kilométeren a Marchieggi-hídig a kisföldalattit, ezen a szakaszon a korábbi megvalósítási tanulmány szerint várhatóan négy további állomást alakítanak ki.

Meghosszabbítják a metróvonalat
A Vigadó téri végállomás látványterve 

Három fontos megálló is kibővül

Számos megállóban végeznek el kisebb felújításokat, illetve a fontosabb állomásokat akadálymentesítik. Emellett

  • a Deák Ferenc téren új kijáratot és felvonót építenek,
  • az Oktogonnál szintén új déli irányú hozzáférést alakítanak ki
  • és a Hősök terénél is új hozzáférést kap az állomás.
Meghosszabbítják a metróvonalat
A Marchieggi-hídnál intermodális csomópontot alakítanak ki 

A fejlesztés elkészültével a metróvonalat használó emberek száma jelentősen növekszik, így új, 5 kocsiból álló metrószerelvényeket is bevezetnek. Ennek következtében a Mexikói úti járműtelepen is átalakításokra lesz szükség.

Meghosszabbítják a metróvonalat
A Hungária körúti megálló látványterve 

(Magyarépítők)

Új hozzászólás