A kamionsofőrök bére már jobban hangzik

HungaryFirst küldte be 2018. 05. 10., cs - 13:24 időpontban

A kamionsofőrök akár 600 ezer forintot is megkeresnek havonta a napidíjakkal együtt – árulta el a Világgazdaságnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs vezetője.

Az MKFE szerint Németországban 40-50 ezer sofőr hiányzik, Lengyelországban pedig a hivatásos gépkocsivezetők közel harmada ukrán. Most nagyon megéri hivatásos gépkocsivezetőként dolgozni, különösen a nemzetközi fuvarozásban.

A kamionsofőrök ugyanis már 600 ezer forintot is megkeresnek havonta a napidíjakkal együtt. Ez Árvay szerint vásárlóerő-paritás szempontjából annyit ér, mint például egy német hivatásos gépkocsivezető havi bére.

Nem szabad elfelejteni viszont, hogy a kamionsofőrök nemritkán 2-4 hétig is távol vannak az otthonuktól, ami általában nem vonzó a fiatalok számára, bár vannak, akiket hajt a kalandvágy, az új országok megismerése

– tette hozzá Árvay Tivadar. Szerinte az a fuvarozó cég, amelyik nem tartja meg a munkaerőt, bajba fog kerülni, ezért egyre több cég cafeteriajuttatásokkal, például sportolási lehetőséggel kedvez a munkavállalóknak. Egyes cégek új járműparkot, mások jó szálláskörülményeket kínáló külföldi telephelyet létesítettek.

Az MKFE azt szorgalmazza, hogy a lehető leghamarabb induljon el a közoktatásban a hivatásos gépkocsivezetők képzése, amelyre középiskolát végzettek jelentkezhetnének.

A kamionsofőrök bére már jobban hangzik

(Mandiner)

Új hozzászólás