Bosznia is lezárhatja a határait

HungaryFirst küldte be 2018. 05. 17., cs - 15:52 időpontban
Bosznia is lezárhatja határait

 

Jelentősen nőtt a migráció Európában, de a magyar határt kerülik a migránsok – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1-en csütörtökön.

Törökország felől az Albánia–Bosznia-Horvátország–Szlovénia útvonalon emelkedett az Olaszországba érkezők száma, de a magyar jogi, fizikai, élő erős határzáron nem próbálkoznak – közölte a szakember.

A brüsszeli támadások oka, hogy a „nagy ívű” európai migrációs elképzeléseket Magyarország nem támogatja – jegyezte meg a főtanácsadó. Hozzátette, hogy mindeközben a hírek szerint a Nyugat-Európában menekültstátuszért folyamodók az unió pénzén járnak haza nyaralni. 

Szigorúbb intézkedéseket vezet be Bosznia-Hercegovina a migrációs nyomás növekedése miatt. Az ország vezetése kirendelheti a katonaságot, de akár le is zárhatja a határait a megnövekedett migrációs nyomás miatt. Az újságok beszámolói szerint Szarajevó központi parkjaiban hetek óta illegális bevándorlók sátoroznak, a legtöbben viszont az európai uniós tag Horvátország határához közeli Bihacban tartózkodnak arra várva, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európába.

Bihac polgármestere szerint a sok migráns nemcsak humanitárius problémát jelenthet az ország számára, hanem biztonsági gondokat is! A városban egyre több lopást és betörést regisztráltak.

A boszniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint idén körülbelül négyezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba, háromszor annyi, mint tavaly egész évben. Egyharmaduknak még nem sikerült továbbmennie. Az országban jelenleg egyetlen befogadóközpont működik Szarajevó közelében, ahol 150 embert tudnak elszállásolni, ez azonban folyamatosan tele van. A hatóságok tájékoztatása szerint egy 300 ember befogadására alkalmas központot is megnyitnának Mostarban, ez viszont távol esik a migránsok útvonalától. A boszniai védelmi minisztérium egyelőre nem helyezte készültségbe a katonaságot, tájékoztatásuk szerint viszont – ha szükséges – 9200 katonát tudnak mozgósítani a határok védelmére. Dragan Mektic védelmi miniszter azt kérte az Európai Uniótól, hogy kapcsolódjon be a probléma megoldásába, merta migránsok nem a Nyugat-Balkán vagy Bosznia-Hercegovina gondjai, hanem az Európai Unióé.

Mint emlékezetes Orbán Viktor a 2015-ös vállság idején kijelentette, hogy a migráció nem Magyarország gondja lesz, hanem Németországé. Hozzáfűzte, hogy a probléma az uniós tag Görögországban kezdődik, és nem lehet a balkáni országokat magukra hagyni a helyzet kezelésében. 

 

Új hozzászólás