Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul?

HungaryFirst küldte be 2018. 05. 30., sze - 09:21 időpontban
A tervezet értelmében „Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul” történelmi azonosságának kifejezéseként, polgárai esélyegyenlőségének biztosítása érdekében és a magyar nemzeti önazonosság védelmében

 

A tervezet értelmében „Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul” történelmi azonosságának kifejezéseként, polgárai esélyegyenlőségének biztosítása érdekében és a magyar nemzeti önazonosság védelmében - írja az Agerpres. 

A Kulcsár-Terza József által előterjesztett törvényjavaslatot korábban negatívan véleményezte a közigazgatási szakbizottság. Ezt a jelentést erősítette meg a plénum 96 támogató és 9 ellenszavazattal.

A tervezet értelmében „Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul” történelmi azonosságának kifejezéseként, polgárai esélyegyenlőségének biztosítása érdekében és a magyar nemzeti önazonosság védelmében. A dokumentum szerint „Székelyföld Románián belül jogi személyiséggel rendelkező autonóm régióvá” válik, amelynek illetékességét „a régió statútuma, törvény és a nemzetközi jog határozza meg”. „A régió döntéshozó és ügyviteli joggal rendelkezik a sajátos illetékességi területeken. E jognak szavatolnia kell a régió számára saját politika kidolgozását és alkalmazását” – áll még a tervezetben, amely szerint „az autonóm régió területe a jelenlegi Kovászna és Hargita megye területét, valamint a Maros megyéhez tartozó történelmi Marosszék területét foglalja magában”.

A törvényjavaslatot korábban a képviselőház is elvetette, a szenátus döntő házként szavazott róla.

Forrás: Agerpres

Új hozzászólás