A magyar kormány újabb 500 millió forintos támogatást biztosított a horvátországi vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 03., v - 09:24 időpontban
A magyar kormány újabb 500 millió forintos támogatást biztosított a horvátországi vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására

 

A magyar kormány idén újabb 500 millió forintos támogatást biztosított a horvátországi HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására. A februárban meghirdetett második körben az eddigi két terület egy harmadikkal bővült: a mezőgazdászok és vállalkozók mellett a turizmussal foglalkozók is pályázhattak. Összesen 233-an éltek a lehetőséggel. Százan biztosan támogatottak, míg további 64 pályázó a rangsor alapján, a rendelkezésre álló forrás függvényében kap majd támogatást.

A magyar kormány határon túli gazdaságfejlesztési programjának a célja, hogy a külhoni magyarok ne csak jogi, kulturális értelemben érezzék magukat a magyar nemzet testéhez tartozónak, hanem hogy gazdaságilag is megerősítse és a szülőföldjén tartsa a magyar közösséget.

A magyar kormány 2016-ban fogadta el a HMDK 2016-2020-as időszakra vonatkozó Vidék- és Gazdaságfejlesztési Stratégiáját, a magyar Országgyűlés pedig megszavazta először a 2017-es költségvetési részt, ami ötszázmillió forint volt, majd az idei évre újabb ötszázmilliót hagytak jóvá.

A vártnál jobban indult tavaly ősszel az első pályázati kör, 163-an pályáztak és 90 százalékuk nyert. Az idén februárban meghirdetett második kör ennél is sikeresebb volt, összesen 233-an pályáztak a három kategóriában. A mezőgazdászok közül 188-an pályáztak, 58-an részesülnek támogatásban, további 62-en pedig a forrás függvényében kapnak támogatást, a vállalkozók közül 40-en pályáztak, itt 37-en kapnak biztosan támogatást, ketten a forrás függvényében, míg a turizmus területén mind az öt személy sikeresen pályázott.

(Délhír)

Új hozzászólás