Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szeparatizmus gyanújával büntetőeljárást indított az Egán Ede alapítvány ellen

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 06., sze - 16:06 időpontban

Büntetőeljárást indított az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány ellen szeparatizmus gyanúja miatt. Az alapítvány a kárpátaljai magyar közösség elleni újabb támadásként értékelte az ügyet.

Az alapítvány felháborítónak tartja, hogy az Európai Unióba tartó Ukrajna az EU-ból érkező támogatásokban az ország területi integritásának veszélyét látja. Az alapítvány leszögezi, hogy az ukrán törvényeknek megfelelően, hivatalosan bejegyzett szervezetként működik Kárpátalján. A központ tevékenységi köre a megyében élő vállalkozók támogatására terjed ki, segíti a nehéz gazdasági körülmények között élő lakosságot a szülőföldön való megmaradásában és boldogulásában – mutatott rá az alapítvány közleményé­ben.

Az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programot 2016-ban indította a magyar állam és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a kárpátaljai magyar vállalkozások támogatása, a közösség gazdasági helyzetének javítása céljából.

A rendkívül sikeresnek és népszerűnek bizonyult, több mint 17 ezer kárpátaljai magyar családot kedvezően érintő projekt megvalósítását, beleértve a magyar kormánytámogatás pályázati úton történő célba juttatását, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány végzi.

A kárpátaljai magyar intézmények hatósági vegzálása tavaly márciusban kezdődött. Akkor az SZBU a Keleti Partnerség Program lebonyolításával foglalkozó iroda tevékenységével kapcsolatban kezdeményezett vizsgálatot, amelyet a magyar kormány határozott tiltakozására leállított.

(Forrás: 3szek.ro)

Új hozzászólás