Putyin: „A sport nem a politikában rejlik”

Sebestyén Márta küldte be 2018. 06. 13., sze - 19:46 időpontban

Holnap kezdődik a 21. Foci-VB Oroszországban

Oroszország történetében először lesz házigazdája a június 14-től július 15-ig tartandó 2018-as labdarúgó-világbajnokságnak. 32 csapat fog versenyezni a trófeáért. Különlegessége, hogy a 21. világbajnokság első ízben kerül megrendezésre mind Kelet-Európában, mind Európában és Ázsiában.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra már minden csapat megérkezett, utolsóként Japán válogatottja.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) rekordbevételre 6,1 milliárd dollárra számít Oroszországban. Erről a The New York Times számolt be a FIFA pénzügyi dokumentumaira hivatkozva. 2014-ben Brazíliában a FIFA bevétele 4,8 milliárd dollár volt. Dél-Afrikában 2010-ben 3,8 milliárd és 2006-ban Németországban 1,9 milliárd dollár.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy a holnapi megnyitón és a nyitó mérkőzésen, melyre a Luzhnyiki stadionban kerül sor Oroszország és Szaúd-Arábia között Vlagyimir Putyin, orosz elnök is részt vesz. Ezen kívül 17 ország magas rangú vezetője képviselteti magát. A mérkőzések 11 orosz város 12 stadionjában zajlanak majd.

Az első meccsen a közönség előtt fellép Ronaldo, brazil labdarúgó, Robbie Williams brit énekes és zenész és az orosz operaénekes, Aida Garifullina.

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője azt reméli, hogy a világbajnokság sikeres lesz, és pozitívan befolyásolja az oroszok hangulatát. A pátriárka szerint ezt a nemzeti csapat teljesítménye fogja befolyásolni. A pátriárka elmondta, hogy: "Csak remélhetünk és imádkozunk, hogy minden rendben legyen és méltóságteljes.

A világbajnokság megnyitójára az orosz cégek vezetőit arra kérték, hogy a dolgozóknak szabadnapot biztosítsanak, hiszen Oroszország életében történelmi eseményre kerül sor.

Június 13-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök, a FIFA kongresszusán Moszkvában megköszönte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség odaadó támogatását és elmondta, hogy Oroszország mindig azt az elvet követte, hogy a „Sport – nem a politikában rejlik”. S megköszönte Gianni Infantino-nak, a FIFA elnökének személyes támogatását és hangsúlyozta, hogy ő egy igazi harcos, hiszen a nehéz időkben vette át a FIFA irányítását.

Infantino szintén megköszönte a 150 milliós Oroszországnak, hogy vállalták a házigazda szerepét.  

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra az egész világ nagy várakozással tekint. Június 14-én 17.00 órától közép-európai idő szerint kerül sor az első mérkőzésre Oroszország-Szaúd-Arábia csapatai között.

A meccs érdekessége, hogy nemcsak az orosz csapat bízik a győzelemben, hanem az Ermitázs lakója Achilles, aki egy süket, fehér macska és az első meccsre megjósolta Oroszország győzelmét. A mérkőzésre a Luzsnyiki stadionban kerül sor, melyet az egész világon élőben közvetítenek.

A bajnoki meccsekre több mint 2,5 millió jegyet adtak el.

A külföldi sajtó, különösen a legnagyobb brit lapok előszeretettel ajánlják Oroszországot. A Daily Mail például azt írja, hogy az ételek és italok háromszor olcsóbbak, mint Brazíliában és Franciaországban. A lakásárak szintén. Így a turistáknak és rajongóknak megérni útra kell és felfedezni Oroszországot.

 

Fordította: S.M.

Forrás: https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5b2116549a79478534b6c86b

             http://tass.ru/sport/5288537

             http://en.kremlin.ru/

 

 

Új hozzászólás