A Budapest szó jelentése

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 26., k - 13:07 időpontban

Buda név a korai Árpád-korban az ókori Aquincum helyén épült római települést jelölte, amelyet csak a tatárjárást követően, az akkor Újbudának nevezett budai vár megépítése után kezdtek Ó-Buda néven emlegetni. A város a középkori krónikáink szerint Attila hun király testvéréről kapta nevét, ebből azonban valószínűleg csak annyi igaz, hogy a név eredete valóban lehetett személynév is. Egy másik, nem igazolható feltevés szerint a városnév eredete a szláv voda('víz') szó lehet, ahogyan az ókori latin Aquincum név végső forrása is valamely vízzel összefüggő jelentésű "kelta szó" lehetett.

Pest név eredete egyes vélemények szerint az ókorba nyúlik vissza, Contra-Aquincum neve Ptolemaiosz 2. századi „Geógraphiké hüphégészisz” (Bevezetés a Föld feltérképezésébe) című művében ugyanis Pesszion (Πέσσιον, iii.7.§2). Az elfogadottabb magyarázat szerint viszont a budai oldalon található Gellért-heggyel kapcsolatos, a szó ugyanis a szláv nyelveken „barlangot”„sziklaüreget” jelent, a "régi magyar nyelvben" pedig a kemencét nevezték pestnek - írja mindezt a Wikipedia!

Összegezve mindezt a maszlagot, a Pest szót a szláv nyelvből vettük át, fővárosunk nevének jelentése pedig sütőkemence. Valóban...?

Képzelhetjünk el egy népet, amelyik a sütőkemencéről nevezi el fővárosát, hát elég megdöbbentő, főleg, ha ismerjük az Ujgúr nyelvet. Ezen a nyelven a pest ugyanis azt jelenti, hogy síkság! 

Ha megnézzük Budapest elhelyezkedését, a Duna bal oldalán ott helyezkedik el Buda, ami az egész világon azt jelenti, hogy megvilágosúlt. A megvilágosodás szavába csak a magyar teszi bele a "h" betűt, hogy még véletlenűl se jöjjünk rá, hogy fővárosuk északi fele az ahol a megvilágosodás szent hegye van, a Duna másik partján meg ott a síkság. BUDAPEST!

Az Ujgúr nyelv ezt el is magyarázza nekünk!

 

A Budapest szó jelentése

 

Hozzászólások

Medgyesi István (nem ellenőrzött)

2018. 06. 26., k - 18:24

Budapest 3000 éves telepűlés.Kelták lakták.Ök AK INKnak nevezték.Jelentése BÖVIZ VÁROSA.A romaiak ezt AQVINKUMRA változtatták.A többit mindenki ugy magyarázza a ahogy érzi.

Jani de Scytha (nem ellenőrzött)

2018. 06. 28., cs - 08:35

Bizony a történelem hamisítás nem állt. Bizonyára "minden szavunk szláv eredetű", főleg mert több ezer évvel idősebb népünk mint bármelyik szláv (a szláv szó jelentése szolga) nép. Szánalmas hogy ezt megtehetik itt nálunk, hogy naponta szemen köpnek és nem csinálunk semmit.

Új hozzászólás