Népesedési gondok a világban!

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 27., sze - 07:07 időpontban

Ma a Föld lakossága 7,6 milliárd fő, mely népesség azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik el bolygónkon. Egyes területek, mint az Oroszországhoz tartozó Szibéria, vagy Ausztrália belső része, illetve Kína nyugati része (Takla Makán), vagy a Szahara vidéke alig-alig lakott, míg ezzel szemben India nagy része és Kína tengerparti övezete óriási mértékben túlnépesedett.

Hogy néhány szélsőséges példát említsünk: Mongólia másfél millió négyzetkilométeres, hatalmas területén 3 millió ember él (vagyis 1 km2 -re alig két fő jut), míg ezzel szemben a Mongóliától 3000 kilométerrel délebbre fekvő Banglades 150 ezer négyzetkilométeres területen (másfél Magyarországnyi államban) mintegy 165 millió ember (!) nyomorog összezsúfolódva (közel 1300 fő/km2 a népsűrűség). Ha térképen vizsgáljuk meg mindezt, jól láthatjuk (a sötéttel jelölt részeken), hogy a legmagasabb népesség Ázsiában (Indiában, Kínában), illetve Afrika középső részein és Európában él, míg Kanada, Szibéria, Ausztrália alig-alig lakott.

 

Népesedési gondok a világban!

 

Ma a 13 legnépesebb, 100 millió lakos feletti ország a következő: Kína (1,4 milliárd fő), India (1,3 milliárd fő), USA (327 millió fő), Indonézia (262 millió fő), Pakisztán (212 millió fő), Brazília (210 millió fő), Nigéria (191 millió fő), Banglades (165 millió fő), Oroszország (146 millió fő), Japán (126 millió fő), Mexikó (124 millió fő), Fülöp-szigetek (106 millió fő), Etiópia (105 millió fő).

Érdekes azonban, hogy a népesség-növekedés mértéke "termékenységi arányszám" nem teljes mértékben követi a legnépesebb országokat, vagyis nem ott nő leginkább és leggyorsabban a lakosságszám, ahol jelenleg is a legtöbben élnek.

Ha az említett érték 2,0 alatti, akkor csökken (esetleg stagnál) a népesség (vagy maximum bevándorlással tud növekedni) ezek a lenti térképen a kékkel jelölt területek, vagyis például Európa nagy része, Kanada, Oroszország, Kína, Brazília. Ha a ráta 2 és 3 közötti, akkor kismértékű a növekedés (ezek a zölddel jelöl országok, pl.: USA, Mexikó, Argentína, India, Egyiptom). Ha a ráta 3 és 5 közötti, akkor közepes a népességnövekedés (ezek a sárga és narancs területek, pl: Líbia, Szaúd-Arábia, Pakisztán), ha pedig 5 feletti, akkor nagyon gyors, szinte robbanásszerű a folyamatos népességnövekedés.  Ide tartoznak a térképen pirossal és lilával jelöl országok. (A lilák, 6 felettiek.) Élenjáró: az afrikai Niger, Uganda, Mali, Szomália, Etiópia, Kongó de az élmezőnybe tartozik Jemen és Afganisztán is. (Ezek közül Etiópiában már most is 105 millióan, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 70 millióan élnek.)

 

Népesedési gondok a világban!

 

Ha a lista eleji számokat nézzük, az abszolút első Niger 7,06-os viszonyszámot mutat, a második Uganda 6,69 -es, harmadik Mali pedig 6,44 -es értékkel rendelkezik. Magyarország egyébként a listán a 199. helyen szerepel, 1,40-es rátával, ami fogyást mutat, mivel nálunk 2,0 alatti ez a viszonyszám.

Ma a túlnépesedés nagyon komoly probléma és szoros összefüggést mutat a migrációval, hiszen ahol a lakosságszám már olyan magas, hogy egy-egy országban a népesség eltartó képessége veszélybe kerül, ott az elvándorlás a lehetséges megoldások körébe kerülhet. Napjainkban a leggyorsabban növekvő lakosságú országok már nem Ázsiában, hanem Afrikában vannak [lásd a csatolt térképet], így az elkövetkező évtizedekben a legkomolyabb problémák (mint az éhínség, belső harcok kialakulása, migrációs kiinduló pontok keletkezése) főleg ezen a kontinensen várhatóak. Alighanem Afrika lesz a Föld egyik legégetőbb problémája a közeljövőben.

Súlyos gond azonban a jelenség ellenkezője is, vagyis az elöregedés és népességfogyás, mely ugyancsak sok országot érint. Ilyen például Európában Bulgária, Ukrajna, Fehéroroszország, Ázsiában pedig Japán, Dél-Korea, Tajvan. Ezekben az államokban nagyon alacsony a születések száma, kevés gyermek jön a világra és csekély a fiatalok aránya az idősekhez képest, ami a nagy szociális ellátórendszerek összeomlását okozhatja. 

Mindkét válságtényező megoldásra vár tehát, miként a többi nagy globális probléma is, így a rohamos klímaváltozás, felmelegedés, környezetszennyezés, éhínség, fogyatkozó ivóvíz-készletek ...stb. A világ egyik fele pedig egyre kevésbé tehet már úgy, mintha a másik felén jelentkező problémák nem érdekelnék; hiszen  a gondok bekopogtatnak ajtaján (vagy kerítésén).

(Forrás: Pervenimus.blog.hu)

Új hozzászólás