Potápi Árpád szerint Mátyás király közép-európai egységet akart

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 27., sze - 06:01 időpontban

Mátyás király közép-európai egységet megteremtve akarta védeni Magyarországot a török, muszlim terjeszkedés ellen - hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Lendván, a Mátyás király-emlékév keretében nyílt kiállítás megnyitóján.

Potápi Árpád János köszöntőjében kiemelte, hogy Hunyadi Mátyás ebben a törekvésében két példaképét, apját, Hunyadi Jánost és Luxemburgi Zsigmondot követte.

"Bár történelmietlen a mai kort visszavetíteni a múltba, talán mégis van létjogosultsága a párhuzamnak" - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy Mátyás emléke az uralkodó jelentőségének köszönhetően nemcsak a magyarság, hanem a környező népek - csehek, szlovákok, szerbek - emlékezetében is élénken él. A kiállítás mostani helyszíne, Lendva kapocs lehet a muravidéki magyarság és a szlovénok felé is, hiszen a szlovén hiedelemvilágban is fennmaradt Mátyás király alakja - mondta.

"Hunyadi Mátyás neve az idők távlatából arra emlékeztet, hogy egységben rejlik az erő, és hogy jövőnket csak mi magunk építhetjük, de együttműködésben a körülöttünk élő népekkel" - idézi az államtitkárt az MTI.

A Hunyadi Mátyás (1443-1490) trónra lépésének 560., születésének 575. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében a Magyarság Háza rendezett vándorkiállítást Mátyás király - mecénás és katona címmel. Merényi Zoltán és Somodi András réz-acél-vászon kompozícióiban helyet kap Aragóniai Beatrix, Kinizsi Pál, a Hunyadiak címerállata, a Budai Palota, vászonpannókon pedig 19-20. századi történetírók jellemzését lehet olvasni a reneszánsz uralkodóról.

A lendvai Könyvtár és Kulturális Központ színház- és hangversenytermében július 20-ig látható tárlatot már több helyszínen - Pozsonyban, Székesfehérváron és legutóbb Eszéken - is megrendezték, a kiállítás anyagát a jövőben Kolozsváron, Madéfalván és Bécsben mutatják be.

(MTI)

Új hozzászólás