Az új román közigazgatási törvénykönyv lépés lehet a területi autonómia felé

HungaryFirst küldte be 2018. 06. 28., cs - 09:39 időpontban

Az új román közigazgatási törvénykönyv lépés lehet a területi autonómia megteremtése felé is - mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

"Ez lépés lesz, akár azt is mondhatnánk, a területi autonómia különböző formáinak a megteremtése szempontjából is" - fogalmazott Borboly Csaba (RMDSZ) - Miközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csupán 6 százalékos arányt képvisel a törvényhozásban, számos pozitív változást értek el a kódex tárgyalása során. Ez kedvező az erdélyi magyarság számára a jövőalkotás és az önszervezés szempontjából, hiszen az erdélyi magyarság fő bázisa az önkormányzatiságban rejlik - fűzte még hozzá az önkormányzati vezető.

Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

Az RMDSZ javaslatára az anyanyelv-használati jogot kiterjesztik a prefektúrával (megyei kormánybiztosi hivatallal) való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést. Azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanév-táblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

A következő egy-két évtizedre vonatkozó szakpolitikai kérdésekről, az ország jövőjéről szeretnénk vitákat és döntéseket: az ügyintézés megkönnyítéséről, a befektetésekről, a társadalmi viszonyokról, a többség-kisebbség viszonyáról. Valós vita helyett azonban egy steril, a hatalom megszerzéséért folyó küzdelemnek vagyunk tanúi, és ebben a küzdelemben nem akarunk, és nem tudunk részt venni. Amikor majd a holnapról dönthetünk: a közös jólétről, minden ember jólétéről. Biztosak lehetnek benne: akkor jelen leszünk! - RMDSZ Facebook oldal.

Borítókép: ittHON.ma

(MTI/RMDSZ)

Új hozzászólás