A CONIFA világbajnok csapat magyar tagjait kitiltják: „Megsértették Ukrajna területi integrációját”

Sebestyén Márta küldte be 2018. 07. 08., v - 06:44 időpontban

Kárpátalja csapatának magyar állampolgárságú szervezőit és játékosait kitiltották Ukrajna területéről, azzal az indokkal, hogy megsértették Ukrajna integritását. Mivel az állammal nem rendelkező népek labdarúgó-világbajnokságát (CONIFA-t) Kárpátalja csapata nyerte, Székelyföld a negyedik lett. A csapat ukrán állampolgárságú tagjait pedig megfoszthatják sportigazolásuktól.

Kárpátalja győzelme Ukrajnában nem aratott osztatlan sikert, az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov eljárást kezdeményezett ekkor a kárpátaljai válogatott játékosai ellen.

A FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek világbajnokságát megnyert Kárpátalja csapatának magyar állampolgárságú szervezőit és játékosait kitiltották Ukrajna területéről – számolt be róla az ukrán Unian hírügynökség, amelyet Andriy Ilyenko parlamenti tag tájékoztatott erről. Az együttes csapatkapitánya a 9-szeres válogatott Sándor György, de az együttes tagja volt többek között a magyar nemzeti tizenegyben 12-szer szerepelt Csizmadia Csaba is. Minden bizonnyal a csapat ukrán állampolgárságú, kárpátaljai játékosai sem ússzák meg. Őket megfoszthatják sportigazolásuktól – a szövetség felé ezt már kezdeményezték is -, így nem játszhatnak ukrán csapatokban, igaz Kárpátalja egyetlen egy labdarúgója sem futballozott jelenleg ott.

 

A CONIFA világbajnok csapat magyar tagjait kitiltják: „Megsértették Ukrajna területi integrációját”

 

Mindez az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a döntése. Az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov szeparatista cselekedetek miatt eljárást kezdeményezett a kárpátaljai csapattal szemben.

Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a “kárpátiak” megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz

– jelentette ki akkor a miniszter.

A mostani súlyos döntés ennek a következménye. A CONIFA kiállt a kárpátaljai válogatott mellett.

 

Forrás: csakfoci.hu, karpathir.com

Borító: karpathir.com

Új hozzászólás