Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

HungaryFirst küldte be 2018. 07. 08., v - 22:04 időpontban
Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

 

Véget ért az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság. A rendhagyó eseményen végül 25 országból több mint 100 lovasíjász küzdött meg egymással a világbajnoki címért július 5. és 8. között, a pomázi Magyar Vár Tábor területén. Csapatversenyben a magyar versenyzők büszkélkedhetnek az első hellyel. Egyéniben a legjobb eredményt a felnőtt kategóriában induló Maucha Levente érte el, míg a junior korosztályban Levente húga, Maucha Ágnes nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A Nemzetközi Lovasíjász Szövetség (International Horseback Archery Alliance / IHAA) kezdeményezésével a Magyar Lovasíjász Akadémia SE sikeresen összehozta a világ valamennyi lovasíjászát. A versenyzők páratlan szenvedéllyel és kitartással lovagoltak a pályákra, hogy megmérettessék magukat magyar, koreai, valamint lengyel versenyszámban.

 

Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

 

Sporttörténelmet írtunk! Sporttörténelmi találkozón és eseményen vehettünk részt ebben a néhány napban. Megszületett egy új sport, alkottunk valamit, a Nemzetközi Lovasíjász Szövetséggel karöltve. Büszkék vagyunk rá! Talán abban is első ez a rendezvény, hogy kiemelkedő sajtónyilvánosságot kapott, s a közvetítések és tudósítások által az első olyan lovasíjász rendezvény, verseny volt, amelynek döntőjét élőben követhettek a televíziók képernyőin keresztül is.

– nyilatkozta Némethy Zoltán, a Magyar Lovasíjász Akadémia SE elnöke.

A Magyar Vár, ahol most önök állnak, s benne a Magyar Vár Alapítvány, minden olyan programot, célt és törekvést támogat, amely Magyarországot és a világ magyarságát erősíti, támogatja és naggyá teszi. Így ad otthont lassan egy évtizede a Magyar Lovasíjász Akadémiának is. Isteni kiváltság adatott meg nekünk azzal, hogy a dicsőséges pozsonyi csata 1111. évfordulóján rendezhettük meg az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságot.

– tette hozzá Herpai Sándor, a Magyar Vár Tábor tulajdonosa, a rendezvény társszervezője.

Csapatversenyben magyar győzelem született, mögöttük léphettek dobogóra Franciaország, majd Lengyelország képviselői. Az összesített eredmények alapján felnőtt kategóriában Maucha Levente teljesített a legjobban. A második helyet Némethy Christoph szerezte meg, míg a harmadik helyen Maxime Coca végzett Franciaországból.

 

Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

 

Ezen a bajnokságon most nem csak versenyzőként, de szervezőként is helyt kellett állnunk. Ez még inkább próbára tett minket, ettől függetlenül sikerült a legjobbat kihozni magunkból. A döntő napján derült ki, hogy a lovam lába megsérült, így az utolsó futamokat egy olyan lóval vittem végig, amin először ültem. Bár ez megnehezítette a feladatom, szerencsére nagyon jól képzett lovat kaptam, aki végül hozzásegített a világbajnoki cím megszerzéséhez.

– mondta Maucha Levente, az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság felnőtt kategóriájának győztese.

 

Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

 

Junior korosztályban Maucha Ágnes léphetett a dobogó legfelső fokára. A második helyet Markus Hjortsberg nyerte el Svédországból. Nem sokkal lemaradva mögötte a harmadik helyen zárt Martin Imbert Franciaországból.

Rengeteg felkészülést és erőnlétet igényelt, hogy az ember végig összpontosítani tudjon a versenyfutamok alatt. Sok minden múlik a versenyzők kitartásán. A legutolsó versenyszámot a lengyel pályán elrontottam. Megelőzhettek volna, de végül sikerült megtartanom az első helyet. Nehéz, ugyanakkor nagyon izgalmas és élvezetes versenyen vagyunk túl.

– osztotta meg tapasztalatait Maucha Ágnes, a junior kategória nyertese.

Az eredményhirdető ünnepségen a díjakat Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára adta át.

 

Magyar győzelem az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon

 

Hiába szeretnénk nemzetközi eseményeket, hogyha nincsenek olyan fanatikus emberek, mint akik itt állnak mellettünk. Hallhattuk is: nélkülük nem tudjuk megrendezni a nemzetközi eseményeket. Sok szeretettel gratulálok nekik és köszönöm a munkájukat. Ez egy csodálatos sportág. Bizony elindultunk, sporttörténelmet írtunk és ez a történelem ide Pomázra, Magyarországra jött.

– hangzott el Dr. Szabó Tünde beszédében.

Új hozzászólás