Újraállamosítás: Folytatódik a hírhedt román törvénytelenség és rablás

Stoffán György küldte be 2018. 07. 09., h - 18:23 időpontban

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Gróf Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy a román állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében – közölte a család szombaton. A Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei által kiadott közleményben emlékeztetnek, hogy a Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint a Maros megyei Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdőket, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Gróf Bánffy Dániel örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. Az örökösök szerint az illetékes román hatóságok tíz éven keresztül megtagadták a végleges bírói ítélet végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet a földterületre annak ellenére, hogy jogerős bírói határozat megtagadása és végre nem hajtása bűncselekmény – írják közleményükben. Emlékeztetnek arra, hogy a román hatóságok négy per újrafelvételi kérést indítványoztak, amelyeket a bíróságok rendre elutasítottak. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödiket, ezúttal sikerrel.

Ezt az ügyet a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte Maros megyéből a giurgiui bíróságra, amely az idén március 15-én megsemmisítette a 2007-ben meghozott jogerős határozatot, július 4-én pedig másodfokon is jóváhagyták az ítéletet. Az örökösök szerint egy koncepciós per nyomán kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes, 1952-es bírói ítéletet használtak fel, amelyet a román nemzeti levéltárból kértek ki. A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Gróf Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A giurgiu-i bíróság úgy értelmezte, ezzel az ítélettel kobozták el a vagyonát. Ezzel szemben az örökösök azt állítják, hogy az 1952-es ítélet korábban is elérhető volt, ezért a dokumentum nem indokolja a perújrafelvételt, ami szerintük jogszerűtlen volt. Emellett a giurgiui törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban, egy akkor még független bíróság, a Kolozsvári ítélőtábla jogerősen felmentette Gróf Bánffy Dánielt ugyanezek alól a bűncselekmények alól. Hasonló eljárás volt az ötvenes évek során Gróf Czegei Wass Albert, a Szentkereszthy család, a magyar szerzetesrendek és tanárok, a magyar egyházak, valamint minden magyar szervezet és közismert személyiség ellen, amint a rablás és a jogtalanság is a legprimitívebb módon és körülmények között zajlik a napjaink Romániájában.

Gr. Kassai Arnold

 

Új hozzászólás