Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban

HungaryFirst küldte be 2018. 07. 10., k - 07:42 időpontban

Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban, a létesítményben a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek lábadozhatnak szüleik támogatása mellett.

Széles társadalmi összefogásban készült el a Dél-pesti Centrumkórház területén a Démétér Ház új épületszárnya. A Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást, akik a lábadozás heteiben szüleikkel együtt ebben az épületben laknak. A megnövekedett betegszám szükségessé tette a korábban kilenc apartmannal rendelkező ház újabb bővítését, amihez adományozók, valamint az Emberi Erőforrások minisztériumának támogatása teremtette meg a forrást.

Kriván Gergely, az őssejttranszplantációs osztály vezető főorvosa elmondta, hogy a meglévő létesítménnyel szomszédos, 19. századi épületrész felújítását a Budapesti Műszaki Egyetem doktori iskolájának hallgatói tervezték meg, az építéssel pedig a közeli Telekom székház kivitelezésén dolgozó Market Építő Zrt-hez fordultak, miután számos helyről olyan árajánlatot kaptak, mely anyagi lehetőségeiken messze túlmutatott.

A magasépítő vállalatnál úgy döntöttek, önköltségi áron vállalják el a munka kivitelezését, mely a decemberi alapkőletételtől számított 8 hónapon belül el is készült. Az osztályvezető kiemelte Pénzes Attila építésvezető munkáját, akinek a vezetésével minden feladat határidő előtt elkészült.

 

Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban

 

Szinte csak néhány tégla maradt az eredeti épületből

Wolf András, a Market műszaki igazgatója a Magyar Építőknek elmondta, hogy a régi épületből szinte csak néhány tégla és beltéri nyílászáró maradt meg, egyébként mindent kicseréltek, mivel nagyon leromlott állapotban volt. A teljes körű felújításba beletartozott a két épületrész összenyitása, az új tetőszerkezet készítése, a burkolatok és a homlokzati nyílászárók cseréje.

Az 500 négyzetméteres alapterületű épület alagsorában készült el a hat új apartman. Wolf András szerint itt a nehézséget az okozta, hogy korábban a padlószint nem ezen a síkon, hanem fél méterrel magasabban helyezkedett el, ezért mélyíteni kellett az alapokat. Ráadásul régen ezek pince funkciójú helyiségek voltak, most viszont porszáraz területet kellett létrehozni. Az épület ezért teljesen új víz- és hőszigetelést is kapott.

Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban
Wolf András, a Market Zrt. műszaki igazgatója

A belső terek kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy minél kevesebb olyan felület legyen, ami megfogja a port. Ezért függönyök helyett mindenhová szúnyoghálót, illetve régi típusú zsalugátereket helyeztek el, a felsőbb szinteken pedig beépített rolók találhatók. Emellett lélegző vakolatokat alkalmaztak, és minden helyiségben van lehetőség kézmosásra, fertőtlenítésre, hogy teljesüljenek a magas szintű higiéniai elvárások.

Mivel a beteg gyerekek és családjaik az építkezés közben is a szomszéd épületrészben laktak, a jelentős porterheléssel járó munkarészeket mindig előre egyeztették velük. Főleg a bontáskor kellett különösen odafigyelni: a lakókat megkérték, hogy két hétig ne nagyon szellőztessenek, miközben természetesen a Market is mindent megtett a porterhelés csökkentésére, például igyekeztek minél többet locsolni. Wolf András szerint alapvetően zökkenőmentes volt az együttműködés.

 

A földszinten közösségi terekben tölthetik kellemesen az időt

A hat apartman mellett közösségi terek is készültek a felújított épületben: nappali, konyha, mosókonyha, pszichológus szoba, pedagógus szoba, gyógytorna szoba és játszószoba segítik megteremteni a biztonságos, kellemes légkört a családoknak.

A Démétér Alapítvány közleményében kiemelik, hogy a ház működtetéséhez hosszú távon továbbra is jelentős anyagi támogatásra van szükség, hiszen a jövőben még tovább szeretnék bővíteni azt. Ezért az intézmény honlapján interaktív adománygyűjtő játékot indítottak.

 

Gyorsan fejlődik a hematológiai betegségek gyógyítása

A kórház főigazgatója, Vályi-Nagy István kiemelte, hogy míg 20-25 évvel ezelőtt a hematológiai betegségekben szenvedők közül szinte mindenki meghalt, ma már rengetegen túlélik, a rosszindulatú betegségeket is meg tudják gyógyítani, ez az egyik leggyorsabban fejlődő gyógyászati ág.

Szabó Bálint, a Démétér Ház jószolgálati nagykövete – aki maga is érintett a csontvelő-transzplantáció ügyében egy rokonán keresztül – méltatta Kriván Gergely osztályvezető és Sedlák Gabriella, a Démétér Program igazgatója áldozatos munkáját, akik mellett elmondása szerint az első perctől kezdve biztonságban érezhetik magukat az ide érkező gyerekek és szüleik.

Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban
Sedlák Gabriella és Kriván Gergely az ünnepélyes átadón

Az ünnepségen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, és Bácskai János, Ferencváros polgármestere is.

Az átadóra eljött számos kisgyerek és fiatal, akik korábban a Démétér Házban gyógyultak meg. Köztük volt Lukács Gergely tubaművész, az első Junior Prima Primissima díjas magyar is, aki két Bach tétel eljátszásával színesítette az ünnepséget.

(Antal Zsófia; Magyarepitok.hu)

Új hozzászólás