Keresztény templomok rejtőzködnek Szaúd-Arábia sivatagában

Sebestyén Márta küldte be 2018. 07. 10., k - 08:47 időpontban

Kevesen tudják, hogy 1400 évvel ezelőtt virágzott a kereszténység az Arab félszigeten. Az asszír és szír keresztény misszióknak köszönhetően a IV. század végére gyakorlatilag a félsziget lakosságának nagy része valamelyik keleti keresztény egyházhoz tartozott.

A legerősebb és legelterjedtebb egyház a asszír keleti más néven a Nesztoriánus Egyház volt aminek  szerzetesei több száz kolostort templomot építettek a Perzsa öböl mindkét oldalán.

 

A Jubaili templomot is valószínűleg asszír papok építhették valamikor a IV. század közepén. A templom Szaúd-Arábia legépebben megmaradt ősi keresztény emlékhelye. A templom romjainak nagy része még mindig a homok alatt rejtőzik.

Az Al-Damam várostól északra fekvő Al-Jubaili sivatagban levő keresztény templomot 1980-ban fedezték fel szaúdi autóversenyzők, miközben a homokban elakadt autójukat próbálták meg kiásni.

 

A vahabita királyság területén több  tucat keresztény emlékhely létezik, de a monarchia titkolja és szigorúan elzárva tartja az emberek elől minden olyan emlékhelyet ami nem muszlim.

 

A vahabita királyság területén több  tucat keresztény emlékhely létezik, de a monarchia titkolja és szigorúan elzárva tartja az emberek elől minden olyan emlékhelyet ami nem muszlim.

A szaúdi vezetés lezárta a területet  és megtiltotta a belépés a Jubail templom romjaihoz. Az internetre mégis felkerült néhány fénylép az 1600 éves templom maradványairól.

 

A vahabita királyság területén több  tucat keresztény emlékhely létezik, de a monarchia titkolja és szigorúan elzárva tartja az emberek elől minden olyan emlékhelyet ami nem muszlim.

 

Az Asszír Keleti Egyház (Nesztoriánus) az iszlám térhódítás ellenére több száz éven keresztül képes volt megőrizni a közösségeit a térségben és a lakosság többségét a keresztények alkották. A muszlim térhódítás az évszázadok alatt fokozatosan kiszorította a keresztény egyházakat egészen a IX. század elejéig amikor is,végleg eltűnt a kereszténység a félszigetről és teljesen átvette a helyét az iszlám vallás.

 

Forrás: s4c.news

 

Fotók: farahe.wordpress.com

Új hozzászólás