Menekülnek a búrok Oroszországba a növekvő rasszizmus miatt

Sebestyén Márta küldte be 2018. 07. 11., sze - 08:51 időpontban

30 dél-afrikai búr család érkezett Oroszország Sztavropol régiójába – jelentette a Rossija 1 TV-re hivatkozva a Russian Today hírtelevízió.

További 15 ezer búr menekült, akik a holland telepesek leszármazottai is tervezi, hogy Oroszországba telepedne le. Mert biztonságos jövőt szeretne magának és családjának. Az utóbbi időkben Dél-Afrikában megnövekedett a fehérek elleni erőszak. Tovább már nem tudnak ott élni. Mentik a menthetőt.

 

A búrok harminc fehér család képviseletében keresnek földet Oroszországban, ahol 43 millió hektár hever parlagon. Most megkezdődött a termőföldek kiárusítása külföldiek számára is. A dél-afrikaiaknak az oroszok elmondták: egy farmer családtól átlagosan 100 ezer dolláros bérleti díjat várnak. 

 

A Rosszija 1 televíziónak nyilatkozó búrok elégedetten nyilatkoztak a látottakról. Sztavropol Oroszország déli részén fekszik és kiváló mezőgazdasági területnek számít /innen indult Mihail Gorbacsov politikai karrierje. Kezdetben ő a mezőgazdaságért volt felelős Moszkvában/. Az éghajlat közel áll ahhoz, amit a búrok Dél-Afrikában megszoktak.

 

A menekültek elmondásuk szerint otthon erőszakos támadásokkal és halálos fenyegetésekkel kénytelenek szembenézni. A fehér emberek által felépített Európát és Amerikát pedig épp a fehérek üldözése érdekli a legkevésbé. Ausztrália viszont már fogadott be üldözött dél-afrikai fehéreket, s kész még több menekült számára is otthont biztosítani.

Az Oroszországban letelepedni szándékozó fehér farmerek szerint még legalább 15 ezren kívánják követni a példájukat. „Távozásunk immár élet-halál kérdése, folyamatosak a támadások ellenünk – nyilatkozta az egyik fehér farmer, Adi Slebus –, a politikusok pedig szítják a feszültséget. A klíma itt (az észak-kaukázusi sztavropoli régióban) mérsékelt, a földeket pedig Isten is megművelésre teremtette. Minden nagyon kellemes itt” – vélekedett a fehér férfi.

Az új dél-afrikai kormány és a frissen megválasztott elnök, Cyril Ramaphosa ígéretet tett az ország fekete lakóinak, hogy nekik fogja adni az 1600-as évek óta a fehérek birtokában lévő földeket. A kormányzat propagandájában arra hivatkozik, hogy „fel kívánja számolni az apartheid rendszer örökségét”. A fehér uralom idején (1994 előtt) ugyanis a dél-afrikai földek legnagyobb része a fehér kisebbség kezében volt.

Kormányzati intézkedések pedig felszították az erőszakot. Az AfriForum nevű jogvédő szervezet adatai szerint 2016-17 folyamán 74 fehér farmert gyilkoltak meg, és 638 esetben ért erőszakos támadás fehér gazdálkodókat.

A Rossija 1 televízió szerint az Oroszországba költöző fehér farmerek hozzá fognak járulni a mezőgazdasági termelés fellendüléséhez. Minden egyes érkező család 100 ezer dollárt tud megával hozni a megtakarításaiból befektetési célokra.

Oroszországban 43 millió hektár nagyságú föld nincs megművelve. 2014-től kezdődően megindult egy program, melynek keretében a kormány ingyen juttat földterületeket az azokat megművelni hajlandó orosz polgároknak. A kezdeményezés hatalmas siker – olvasható a Russian Today hírtelevízió honlapján.

Az Észak-Kaukázusban található sztavropoli körzet lakóinak száma a Wikipédia szerint 2010-ben 2 786 281 fő volt. 80,1%-uk orosz nemzetiségű. A kisebbségek közül a legjelentősebbek az örmények, a darginok, a görögök, a cigányok, az ukránok és a nogajok.

A sors iróniája, hogy a nagy Szovjetunió annak idején a fekete forradalmárokat támogatta Dél-Afrikában, a vezetők közül sokan Oroszországban tanultak. De hát az már rég volt. Most a búr bevándorlók jelentkeznek. Próbálkoztak őseik szülőföldjén Hollandiában is, de ott méregdrága a föld és nagyon sok a környezetvédelmi előírás. Ezért most 15 ezer búr bevándorlóra számít Oroszország, ahol föld bőven van, de a megművelésre hajlandó munkás kéz kevés – számol be róla az Rt.com, ahol ez volt a hét riportja.

 

Forrás: Rt.com, globoport, Hungary First

Borító: Rt

 

Új hozzászólás