Táborozás az Kurultajon – jurtával, sátorral

HungaryFirst küldte be 2018. 07. 17., k - 17:44 időpontban

Az alábbi cikkünket azoknak ajánljuk, akik több napra részesei kívánnak lenni a 2018. 08. 10-12. között Bugacon megrendezésre kerülő a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés ünnepnek. A táborozóknak készített ajánlás első fele a hagyományőrző csapatoknak, a jurtatábor lakóinak szól. A cikk második részében, pedig a nagyközönségnek felállított sátortáborról (kempingről) olvashatunk tudnivalókat, szabályokat.

Hagyományőrzők, barátaink!

Bugac pusztán az idei Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen egy különálló, elhatárolt területen egy nagy jurta falut építünk fel. Lehetőséget szeretnénk biztosítani minden csapatnak, akiknek van jurtájuk, hogy részt vegyen benne, azzal a kikötéssel, hogy az ide betelepedők elfogadják azokat a feltételeket, amelyekkel igyekszünk korhű hangulatot teremteni és egy fajta rendet fenntartani.

A táborban megjelenik a honfoglalók jurtája mellett a X. századi hadi tábor is, mely teljesen korhű életmódot mutat be. Aki jurtával érkezik, csak annak van módja ebben a táborban megszállni. Kérjük, a három nap alatt viselkedésével is legyen méltó őseink szelleméhez.
Akik komolyan veszik a hagyományőrzést, azoknak úgysem kell a figyelmét erre felhívnunk.

Jurtával érkezők a jurtatáborban akkor állíthatják fel jurtáikat, ha elfogadják annak szabályait.

 

Táborozás az Kurultajon – jurtával, sátorral

 

A jurtatáborról röviden:

A tábor közvetlenül a küzdőtér mellett lesz. A küzdőtér egy kb. 80 méter átmérőjű aréna, itt fog zajlani az összes hagyományőrző bemutatója és a nappali programok java. A táborral szemben lesznek a lelátók, így az innen szemlélődőknek a táborral egy lovas nomád népek szálláshelyét bemutató hátteret tudunk adni. A tábor teljesen körbe lesz kerítve.
A tábor lakóinak terveztünk zuhanyzási lehetőséget, mobil WC-ket, több közösségi teret és idén korlátlan hideg ivóvíz-vételezési lehetőség áll rendelkezésre.
A táborba előzetes regisztrációval lehet bekerülni. (Jurták és személyek száma, csapatvezető elérhetősége.) A megnevezett csapatvezető felel a csapata tagjaiért.
Kérünk mindenkit, hogy minden egyes jurtához hozzatok minimum két zászlót. Az egyik folyamatosan ki lesz tűzve a jurta bejárta mellé, a másikat vonuláskor viszitek magatokkal. Akkora zászlót hozzatok, amelyet egy ember erős szélben is tud vinni.

A regisztráció az előzetes tervezés miatt fontos. A küldött levélben kérnénk az alábbiakat feltüntetni: A jurták és személyek száma, csapatvezető elérhetősége, a jurták mérete, a jurták típusa, az érkező autók rendszáma. Amennyiben egy jurtához több autó érkezik és előzetesen nem regisztráltak, akkor nem a jurtatábor mellett lesznek elhelyezve!

Jurtatáborba érkező hagyományőrzőknek regisztráció:

jurtatabor.kurultaj(kukac)gmail.com

Táborba érkezés:

A jurtatábornak pénteken délután 19 óráig kell felépülnie, ezért arra kérnénk a jurtatáborlakókat, hogy akinek van lehetősége, már csütörtök délután jöjjön Bugacra. Érkezéskor a kapuőrségnél kell jelezni, hogy jurtával érkeztetek.

A jurtával nem rendelkező (sátras) hagyományőrzők a sátraikat a jurtatábortól elkülönülve a kempingben állíthatják fel.

Kérünk mindenkit, hogy a számára kijelölt helyet foglalja el. Azokat, akik egy helyen, vagy közel egymáshoz szeretnék felállítani a jurtáikat, kérjük jelezzék előre.

A táborból való elvonulást augusztus 13-án, vasárnap délután, a szertűz után lehet megkezdeni. Akiknek nem megfelelő ez a két időpont azokat kérjük, hogy a kempingbe menjenek megszállni.
Szervezők a táborban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalnak, a belépést igyekszünk kontrollálni, de többet nem tudunk vállalni.
Parkolás: A jurtatáborban csak a ki- és bepakolás idejéig lehet tartózkodni a gépkocsinak, egyébként a kijelölt parkolóban kell elhelyezni. Az első belépéskor kap egy matricát, amivel ingyen parkolhat, és mozoghat a kijelölt kezdési és zárási időpontokban a jurtatáborban.

Kérünk mindenkit, hogy ne megszokásból közlekedjenek a Jurtatábor felé, mert biztonsági okokból módosult a beléptetés! Ezért kérnénk, hogy szigorúan a kihelyezett táblákat kövessék, illetve tartsák be a  rendezők utasításait!

 

Táborozás az Kurultajon – jurtával, sátorral

 

Tábor rendje:

Éjféltől reggel ötig a tábor területén csend van, erre felügyelni fogunk. Természetesen, aki szórakozni akar még, az kimegy a forgatagba a vásárosokhoz, enni-inni ilyenkor.
Nap közben, a programban meghatározott időszakokban kinyitjuk a kapukat az érdeklődőknek, hogy megnézhessenek egy ilyen tábort belülről is. Minden jurtában, amelyiknek van belső berendezése, és amelyet be akarnak mutatni, egy fő a jurta lakóiból ott marad és vigyáz rá. A regisztráció során kérjük jelezzétek, hogy ha a jurtátokat szeretnétek bemutatni, mert ez is fontos szempont a szálláshelyek kijelölésénél. Aki nem akarja megmutatni a jurtabelsőjét, az tartsa zárva annak ajtaját.
Az őrség 0-24 h-ig lesz. Ellenőrzik a belépőket és bent tartózkodókat, vigyáznak a jurta tábor rendjére.
Dohányzás csak és kizárólag a kijelölt helyeken lehetséges. Kérjük, hogy viseletben ne dohányozzatok, főleg nyilvánosság előtt ne.
A tábor területén műanyag eszközök, üdítőspalackok, mobiltelefonok, stb. használata tilos, jurtákban lehet, de azokon kívül nem. Kérjük szerezzetek be magatoknak fa, cserép, vagy fém evőeszközöket.
Kerüljük az alkohol fogyasztását (van erre még 362 másik nap az évben). Az ittas személyeket kényszerpihenőre küldjük. A közös programokban biztonsági okokból nem vehetnek részt.
A táboron belül egyéni tűzgyújtás, külön főzés nincs. A szerződött fellépők étkezése menza rendszerben, jeggyel történik.

A táboron belüli viselet:

Lehetőleg X. századi viselet (vagy szkíta, hun, avar kort idéző hagyományőrző viseletben), férfiaknál: saru vagy csizma, hosszú nadrág, ujjatlan vagy hosszú ujjú ing, vagy kaftán, süveg (korhű fejfedő), öv. Nőknél: saru vagy csizma, ing, nadrág vagy hosszú szoknya, vagy egész ruha.
Tilos bármilyen feliratos pólóban, strand papucsban, rövidnadrágban, farmerban, surda kalapban, cowboy kalapban, baseball sapkában, jambósapkában, mackónadrágban, stb. közlekedni.

 

Táborozás az Kurultajon – jurtával, sátorral

 

SÁTORTÁBOR (KEMPING)

A sátortáborban péntek reggeltől fogadjuk a vendégeket, világítás és WC, valamint melegvizes zuhanyzó rendelkezésre áll. Ezek használata a sátortábor lakóinak díjtalan!
Sátorozás a területen lévő táborban normál sátorral (5-6 m2) 4.000,- Ft sátranként (nem személyenként!) összesen.

WC, tisztálkodási lehetőség lesz. Főzési lehetőség nincsen, (sátrakon belül is tilos), viszont olcsó éttermek lesznek a helyszínen. A területen járőrszolgálat lesz, külön őrzés nincs (eddigi tapasztalatok szerint nincs is rá szükség).
A nem a kijelölt helyen felállított és/vagy azonosító nélküli sátrakat elbontatjuk, ha nincs jelen a tulajdonos, elbontjuk és a talált tárgyak között helyezzük el. Az elbontás alatt eltűnt vagy megrongálódott tárgyakért felelősséget nem vállalunk.

A sátortábor területén semmilyen formában nem szabad tüzet gyújtani, (sátorban, kempingfőzővel sem!) dohányozni csak a kijelölt helyen lehet!

A sátortáborba külön előzetesen regisztrálni nem kell!

 

Táborozás az Kurultajon – jurtával, sátorral

 

(Kempinggel kapcsolatos esetleges kérdéseket az alábbi címen lehet feltenni:
sator(kukac)magyar-turan.hu)

Forrás: kurultaj.hu

Új hozzászólás