A Mecsekoldalban augusztustól kilövik a vaddisznókat

HungaryFirst küldte be 2018. 08. 04., szo - 08:57 időpontban

A Mecsekoldal elhanyagolt kertjeiben megtelepedett vaddisznók nagy károkat okoztak a környék gyümölcsöseiben, ezért a rendőrség augusztus elejétől december végéig engedélyezte a belterületi állomány gyérítését.

A vaddisznók a Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben költöztek be az elhanyagolt kertekbe. A kár telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjed, embereket, házi- vagy haszonállatokat ugyanakkor nem támadtak meg a vadak.

„A terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata” – hangsúlyozta a megyei főkapitányság. Az állomány pontos nagyságát nem ismerik, de a lakosság bejelentései alapján úgy vélik, több generáció óta élnek ott az állatok, és malacos kocák is vannak közöttük. A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érése vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban.

A belterületi vadászatnál nincs kilövési kvóta, a lehető legtöbb vaddisznót próbálják elejteni. A zavarás miatt lehet, hogy az állatok egy része magától is továbbáll. A vadászatot a Hosszúcser Vadászegylet három tagja végzi majd. A két érintett utca egy-egy ingatlanában – a tulajdonosok hozzájárulásával – leseket és etetőhelyeket, úgynevezett szórókat alakítanak majd ki.

A környék lakosságát értesítik a vadászat megkezdése előtt, de a lakóknak nincs mitől félniük, a kijelölt helyekről ugyanis százszázalékos biztonsággal lehet lövést leadni. Fontos lenne az elhanyagolt területek rendbetétele, de a villanypásztorok, az erős kerítések és a telkekre telepíthető, ultrahangos vadriasztó berendezések is hatásosak lehetnek a vaddisznók ellen.

Forrás: turistamagazin.hu

Új hozzászólás