Virágzik a világ egyik legszárazabb sivataga

HungaryFirst küldte be 2018. 08. 05., v - 08:37 időpontban

Mostanában nagyon heves esőzések mentek végbe Chile északi részén, ahol a világ legszárazabb sivataga, az Atacama található. Az esőzések szokatlanul nedvessé tették a talajt, a nedvesség olyan folyamatokat indított meg a föld, pontosabban a homok alatt, mely során egyszerűen kicsíráztak a ki tudja hány éve a csontszáraz homokban lévő növények. Ez pedig azt eredményezte, hogy az Atacama sivatag szokatlan módon szinte csaknem teljesen virágba borult.

 

Virágzik a világ egyik legszárazabb sivataga

 

A vidéket el is lepték a természetfotósok, botanikusok és a turisták. Néha ez megesik, de nem túl gyakori, mivel tényleg a Föld egyik legszárazabb vidékéről beszélünk. A helyiek desierto floridónak azaz virágzó sivatagnak hívják ilyenkor az Atacama esővel érintett részét. Ilyenkor 200-nál is több növényfaj elevenedik fel a sivatagban.

 

Virágzik a világ egyik legszárazabb sivataga

 

Hasonló virágzás általában 5-7 évente történik, most azonban ez elég gyorsan követte az előzőt, legutóbb ugyanis 2015-ben borultak virágba az Atacama bizonyos vidékei.

 

Virágzik a világ egyik legszárazabb sivataga

 

Az Atacamának egyébként továbbra is vannak olyan részei is, ahol amióta feljegyzéseket készítenek az időjárásról, még sosem esett az eső. A sivatag nagyobb része általában kopár, és tényleg teljesen száraz.

Új hozzászólás