Boris Johnson: „A nikábot viselő nők olyanok, mint a postaládák vagy a bankrablók”

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 06., h - 18:17 időpontban

Postaládákhoz és bankrablókhoz hasonlította Boris Johnson volt brit külügyminiszter a nikábot és burkát viselő muzulmán nőket. Lett is belőle nagy felháborodás. A hírhedten szabadszájú exkülügyminiszter, Boris Johnson egy, a The Telegraph című brit konzervatív napilapban megjelentetett publicisztikában kommentálta a dán burkatilalmat előíró törvényeket. Írásában többek között kitért arra, hogy nem tartja jó ötletnek a teljes tilalmat, azonban hangsúlyozta, hogy bizonyos helyszíneken – mint például az egyetemeken vagy az iskolákban – szükség van az efféle korlátozásokra. Majd a nikábot viselő nők kapcsán megjegyezte, szerintem eleve nevetséges, hogy bizonyos emberek úgy néznek ki, mint a postaládák." Ezt követően a burkát hordó nőkre is kitért. Azzal példálózott, hogy ha egy diáklány úgy érkezne az iskolába vagy egy egyetemi szemináriumra, mint egy bankrabló, akkor is hasonló lenne a helyzet: azok, akik az ilyen döntések felett rendelkezhetnek, jogosan kérhetnék ezen kiegészítőknek a levételét. Johnson kommentárja természetesen nem maradt kritika és visszhang nélkül, jobbról és balról is nekiestek, egyesek azonnal iszlamofóbiát kiáltottak. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, Johnson a múltban is élt hasonló kaliberű megszólásokkal, ám komoly diplomáciai gondok sohasem adódtak belőlük. Íme egy rövid válogatás ezekből:

Vlagyimir Putyinról: "egy kicsit úgy néz ki, mint Dobby, a házimanó."

Hillary Clintonról: "a festett szőke hajával, a csücsörítő szájával és a kék szemeivel úgy néz ki, mint egy szadista ápolónő, aki egy elmegyógyintézetben dolgozik."

Barack Obamáról: "talán azért nem kedveli Nagy-Britanniát, mert a családi öröksége Kenyából ered." A színes bőrű gyerekekről egy rendezvény kapcsán: "biztosan tetszeni fog majd őfelségének a zászlólengető, görögdinnye zabáló néger gyerekek mosolyának látványa."

A kínai térhódításról: "nincs mitől tartanunk, nem kell majd a csecsemőinket mandarin nyelven tanítanunk. Kulturálisan amúgy is nullák."

Az Európai Unióról: "Hitler és Napóleon is megpróbálta azt, amit ma az EU, csupán más eszközökkel."

Erdoganról írt gúnyos versében: "egy bizonyos ankarai férfi hatalmas kecskebaszóként híresült el."

Forrás: 888.hu

Borító: AFP

Új hozzászólás