24 órát adtak a román hatóságoknak, hogy intézkedjenek a medvekilövésről

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 07., k - 09:49 időpontban

Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezete azt követeli a Hargita Megyei Tanácstól, hogy 24 órán belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére. Továbbá azt is követelik, hogy ennek költségét a megyei tanács előlegezze meg, majd hárítsa a Környezetvédelmi Minisztériumra, akinek a feladata lenne mindezt kézben tartani.

„A bürokrácia mindaddig egy kényelmes állapot, amíg súlyos fizikai és vagyoni károkat nem okoz. Az emberi élet védelme és biztonsága nem kényelmi kérdés!” - írják az általuk kiküldött közleményben.

A párt szerint az emberi életek védelme minden jogszabályi kötöttséget felülír, Az emberéletet védeni kell, ezért az altatólövedékes beavatkozásokat meg kell kezdeni, amíg nem lesznek halálos áldozatai a politikusok és a hivatalnokok felelőtlenségének. Ennek fényében felszólítjuk a megyei vezetőséget, hogy rövid időn belül intézkedjenek annak érdekében, hogy végre érdemi megoldások szülessenek és Székelyföld lakosságának, illetve az idelátogató turistáknak az életét veszélyeztető medvetámadások megszűnjenek.

Szerintük: „Ha a jelenlegi jogszabályok rosszak, hatástalanok, akkor módosítani kell, esetleg újakat alkotni. Ne az életet alakítsuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat az élethez!”

Az MPP szerint a tiltakozások, a maszatolások, a jól csengő szalagcímek és a feltűnést keltő szereplések nem bizonyultak hatékony megoldásnak (feltehetően itt Borboly Csaba tanácselnökre). Azzal zárják a közleményt, hogy amennyiben Borboly nem hajlandó cselekedni, úgy mondjon le. A Hargita Megyei Tanács hétfőn sürgősségi ülésen vitatta meg, hogy hogyan lehetne minél gyorsabban és hatékonyabban fellépni, 12 veszélyes medve ártalmatlanítását kérték a Környezetvédelmi Minisztériumtól, akiknek az engedélyét meg kell várni ahhoz, hogy bárki cselekedhessen.

Forrás: transindex.ro

Borító: illusztráció

Új hozzászólás