Ausztráliában a fehér kórházi dolgozóknak bocsánatot kell kérniük a fehérek felsőbbrendűségéért

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 07., k - 17:29 időpontban

Az ausztrál belpolitikai életet alaposan felkavarta, hogy a közelmúltban az Országos Ápolási és Szülészeti Bizottság (Nursing and Midwifery Board of Australia) egy olyan új magatartási kódex bevezetéséről döntött, amely egészen döbbenetes módon azzal az előírással terheli meg a fehér bőrszínű kórházi dolgozókat, hogy kérjenek bocsánatot a fehérek felsőbbrendűségéért, azaz a fehéreknek kedvező társadalmi és anyagi előnyökért.

Az Ausztráliában jelentős befolyással bíró balliberálisok a politikai korrektség megszállottjai, ugyanis most látták elérkezettnek az időt arra, hogy a kórházakban megforduló színes bőrű őslakosoknak igazságot szolgáltassanak a gyarmatosításuk idején elszenvedett sérelmeikért. A dekolonizációs politikai szándék és a politikai korrektség, a píszí jegyében ezért úgy határozott a nővérekre és ápolókra vonatkozó magatartási kódex tartalmáért felelős szervezet, hogy egy olyan eljárásrendet vezet be, ami alapján a dolgozóknak ezentúl a színes bőrű őslakosok kulturális biztonságérzetével is foglalkozniuk kell.

A helyes magatartásra és gyakorlatra vonatkozóan a magatartási kódex példákat is nyújt a dolgozóknak. A magatartási kódexnek a kultúrák megőrzésére vonatkozó része szerint, ha egy fehér nővér egy színes bőrű őslakost kezel, akkor annak a szóösszetételnek mindenképpen el kellene hangzania, hogy: "Elismerem a fehér kiváltságosságom meglétét."

Országos Ápolási és Szülészeti Bizottság

A kódex megalkotói szerint ezzel a bocsánatkérő mondattal állítólag nemcsak enyhíteni lehet a gyarmati bűnök emlékét, de még az őslakosság orvosi ellátásának a színvonalán is javítani lehet. Az idén március elsején már életbe lépett magatartási kódexet ellenző jobboldali politikai erők és szakmai szervezetek szerint azonban a nővérek és ápolók működését meghatározó állami szervezet az új kódexbe foglalt elemekkel azt érte el, hogy gyakorlatilag bocsánatkérésre kötelezte a fehér bőrszínű dolgozókat a "fehérségük" miatt.

Ugyanis, ha a dolgozók egy színes bőrű őslakost kezelnek, és biztosan nem akarnak később pereskedésbe keveredni vagy pénzbírságot fizetni, akkor jobb, ha előre elmondják a fehér felsőbbrendűség miatti bocsánatkérésüket. Joggal tesznek így, hiszen a most érvényes szabályozás szerint, ha egy színes bőrű beteg úgy véli, hogy nem a magatartási kódexben elvártak szerint jártak el vele szemben, akkor jogalappal perelheti be a kórházi dolgozót, hogy például nem hangzott el a vele folytatott beszélgetésekben a kódexben leírtak közül számos pont. Az idén március elsején már életbe lépett magatartási kódexet ellenző jobboldali politikai erők és szakmai szervezetek szerint azonban a nővérek és ápolók működését meghatározó állami szervezet az új kódexbe foglalt elemekkel azt érte el, hogy gyakorlatilag bocsánatkérésre kötelezte a fehér bőrszínű dolgozókat a "fehérségük" miatt.

Ugyanis, ha a dolgozók egy színes bőrű őslakost kezelnek, és biztosan nem akarnak később pereskedésbe keveredni vagy pénzbírságot fizetni, akkor jobb, ha előre elmondják a fehér felsőbbrendűség miatti bocsánatkérésüket. Joggal tesznek így, hiszen a most érvényes szabályozás szerint, ha egy színes bőrű beteg úgy véli, hogy nem a magatartási kódexben elvártak szerint jártak el vele szemben, akkor jogalappal perelheti be a kórházi dolgozót, hogy például nem hangzott el a vele folytatott beszélgetésekben a kódexben leírtak közül számos pont.

Olyan nagy volt a felháborodás egész Ausztráliában az új magatartási kódex miatt, és annyira egységesen tiltakozik ellene az összes egészségügyi szakmai szervezet is, hogy várhatóan nem marad sokáig fent ebben a formában. Maguk az őslakosok is rasszistának, valamint teljesen értelmetlennek tartják a fehérek bocsánatkérésre kényszerítésének az erőltetését.

Forrás: 888.hu

Új hozzászólás