Botrány Németországban: „Már a kalózokat sem utasítják ki, azoknak is jár az ellátás”

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 09., cs - 07:01 időpontban

„Már a kalózokat sem utasítjuk ki az országból” – fakadt ki a legolvasottabb német napilap, a Bild azok után, hogy kiderült, egy nyolc éve kalózkodásért elítélt szomáliai bűnbanda tíz tagja közül öten a büntetésük letöltése után is Németországban maradtak és őket is a német állam tartja el, segélyt és szállást is kapnak – közölte az M1 Híradója.

2010-ben szomáliai kalózok rohanták le a német zászló alatt hajózó Taipan konténerszállító hajót. Az Indiai-óceán keleti része ekkor a világ legveszélyesebb tengerének számított. Szomáliában teljes volt a káosz és sokan próbáltak kalózkodásból megélni.

A kis csónakokon érkező felfegyverzett férfiak megrohanták a hajókat, szomáliai kikötőkbe térítették azokat, majd hatalmas váltságdíjat kértek a rakományért és a legénység szabadon bocsátásáért cserébe. A Taipan esetében azonban nem volt szerencséjük. Egy közelben tartózkodó holland hadihajóról gyorsan kommandósok érkeztek és látványos műveletben szabadították ki a tengerészeket. A kalózokat pedig A tengeri rablóknak – mivel német hajót próbáltak megszerezni – Németországban kellett felelniük tettükért.

A hamburgi bíróságon hamarosan el is kezdődött Németország 600 év utáni első kalózpere. A tíz kalóz kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést kapott. Szomáliában azóta nagyot változott a helyzet. A NATO, valamint a kínai és japán haditengerészet akcióinak hála a kalózkodás teljesen megszűnt, az országnak nemzetközileg elfogadott kormánya lett, a gazdasági helyzet napról napra javul.

Több millió szomáliai tért haza a menekülttáborokból. Időközben a Hamburgban elítélt kalózok letöltötték a büntetéseiket és kiszabadultak – négyen haza is tértek önként Szomáliába, egyikük pedig a rokonaihoz ment Svédországba.

Forrás: hirado.hu

Borító: Tony Karumba, AFP

Új hozzászólás