Elindult a szigetfesztivál: Mélyen a zsebbe kell nyúlni a horrorisztikus árak miatt

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 10., p - 08:08 időpontban

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Szigetet, ahol az évtizedek során brutálisan megdrágult jegyárak mellett a fesztiválozóknak bizony az ételekért és italokért és mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Egy sajtos-tejfölös lángos például 1 500, egy fél literes ásványvíz pedig 430 forintba kerül. Egy hamburger azonban már 2 100 forinttól indul és egy minőségibb szendvicsért is elkérnek majd 2 600 forintot. Egy szelet pizza 900 forint környékén mozog, és aki csak egy sima kávét szeretne inni - minőségben nagyon távol a top minőségű kávéktól - , annak is 700 forintot kell kiperkálnia.

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált, amire a Pénzcentrum szerkesztősége is kilátogatott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az évtizedek alatt 80-szorosára drágult belépőárak mellett, mennyire kell még mélyen a zsebükbe nyúlniuk a fesztiválozóknak azért, hogy jól lakhassanak és mindehhez megfelelő mennyiségű italt fogyasszanak.

Mielőtt azonban tüzetesebben szemügyre vennénk az árakat, érdemes megjegyezni, hogy augusztus 7-én, amikor körbejártuk a fesztivál területét, még csak a vendéglátóhelyek egy része volt nyitva, így a lent következő árak csak a már kinyitott egységektől származnak. Ezek alapján amerikai hot-dogot 1 050, hamburgert pedig 2 100 forintért láttunk. Sok pizzás helyet is találtunk, ezekben 900 forint környékén árultak egy nagyobb méretű szeletet. Volt olyan kiszolgálóhely is, ami kifejezetten tésztákra specializálódott, itt 1900 forintért lehetet venni egy adag bolognait, arrabiátát vagy gnocchit. Egy másik helyen piadinát - tölteléktől függően - 1 350 és 2 150 forint között kínáltak.

A vegáknak is van természetesen lehetőségük az étkezésre, egy kifejezetten húsmentes helyen a fűszeres burgonyát 750, a salátát 990, a csimicsangát 2 190, míg a gyrostálat 2 490 forintért árulták. Prémium szendvicseket pedig 2 590 forintért találtunk, de persze az árat itt is meghatározta, hogy mit tartalmaz egy-egy alkotás.

A Szigetről is elmaradhatatlanok persze a lángososok, az egyiknél 1 000 forintba került egy sima lángos, míg a sajtos-tejfölös 1 500-at kóstált, de egy húsosért már 2 200 forintot kell kiperkálni. Hogy az italok árával sem maradjunk adósak, több bár kínálatát is tüzetesen megvizsgáltuk. A fesztiválon egységesen 800 forintba kerül a dobozos sör, míg a csapolt 700. Egy deci bort 490 forintért láttunk, de egy fél literes cider már 990 forintba került. Egy fél literes ásványvíz 430, míg egy kóla 500 forintért lehet a fesztiválozóké. Egy 2,5 dl-es energiaitalért pedig 760 forintot kell kiperkálni. Az egyes "kávétöltő állomásokon" az eszpresszó 699 forintba kerül, míg a cappuccinoért vagy lattéért ennél párszáz forinttal kell többet kiadni. Annak a megítélése persze, hogy mi számít drágának vagy éppen olcsónak teljesen szubjektív kérdés.

Találtunk ugyanakkor olyan, a Szigetre kitelepült 2-3 ezer forintos szendvicseket áruló "food truck"-ot, amin a szigetes árak mellett még láthatóak voltak az előző állomásán használt árak. Ez utóbbiak pedig 600 forinttal voltak olcsóbbak, mint az újabbak. Vagyis a Szigeten tapasztalható, a szóban forgó vendéglátóhely által árult ételek 30 százalékkal drágábbak voltak annál, mint ahol korábban a "food truck" állomásozott. Ebből persze messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, de annyi bizonyos, hogy a "megszokott" étel, illetve italáraknál azért borsosabban lehet a különböző termékekhez hozzájutni, de azok nemigen drágábbak, mint például a Budapest belvárosában tapasztalható, hasonló minőségű ételekért, italokért elkért árak.

Mindez összehasonlításképp például azt jelenti, hogy a hazai Forma 1-es futamon tapasztalt áraknál azért jóval barátságosabbak a szigetes árak.

Forrás: penzcentrum.hu

Borító: delmagyar

Új hozzászólás