Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi római katolikus iskolában

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 10., p - 07:46 időpontban

A marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét kibocsátó minisztériumi rendelet született meg csütörtökön – írta honlapján az RMDSZ.

Jó hír ez, hiszen ez azt jelenti, hogy az oktatási tárca jogi személyiséggel látta el az intézményt., így már idén szeptemberben beindulhat a tanítás az új intézményben. A miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

A RMDSZ közleménye azt írja, hogy az elkövetkező napokban egyeztetni fognak a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével. A szükséges adminisztratív lépésekről, további teendőkről a lehető leghamarabb sajtótájékoztatót tart Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát. Az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt a parlamentben nem sikerült újraalapítani az oktatási intézményt, ezért a kormányhoz fordultak. Kormányrendelettel módosíttatták a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét. Elérték, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként.

Forrás: RMDSZ, transindex.ro

Új hozzászólás