Európai civileket mozgósítana a CÖF

Sebestyén Márta küldte be 2018. 08. 30., cs - 18:16 időpontban

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szükségesnek tartja a szuverenista módon gondolkodó civilek mozgósítását az európai parlamenti választások előtt az uniós intézményrendszer reformja érdekében - jelentette ki a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke csütörtökön Budapesten.

Csizmadia László a sajtótájékoztatón közölte: ezzel egy időben megkezdték az Európai Civil Együttműködési Tanácskozás (ECET) megalakításának előkészítését is. Ez utóbbi létrehozása annál is inkább szükséges, mert az Európai Unióban erősíteni kell a polgári kezdeményezések hatékonyságát – tette hozzá.

Mint elmondta: a mögöttük álló "szellemi honvédők" úgy vélik, hogy az EU föderatív irányítása zsákutca; ezzel szemben a nemzetállamok összessége képes biztosítani az unió erejét. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az EU vezetése elkülönüljön a nemzetállami vezetőktől, vagyis ne egy "Macron-Merkel tandem" irányítsa a közösség egészét. Úgy vélekedett, hogy az európai polgárok ma már egyöntetűen azt a véleményt képviselik, hogy az unió határait meg kell védeni az illegális bevándorlókkal szemben.

Ezt az álláspontot pedig figyelembe kell vennie az unió vezetésének is - mondta Csizmadia László. Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője hangsúlyozta: üdvözlik Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszter találkozóját. A tárgyalás eredménye azt jelzi, hogy a Visegrádi csoport (V4) tagállamai, Ausztria után Olaszországgal is megtalálják a közös hangot - mondta.

A továbbiakban beszámolt arról, hogy Cecilia Wikström, az európai parlament petíciós bizottságának elnöke levélben tájékoztatta Csizmadia Lászlót az európai parlament migrációval kapcsolatos állásfoglalásairól. A csatolt dokumentumok áttekintése után a CÖF-CÖKA arra az álláspontra jutott, hogy az uniós szabályozás elavult, nem alkalmas sem az unió, sem az unió állampolgárainak megvédésére. Észrevételeiket megküldik Cecilia Wikström mellet az Európai Bizottság elnökének is. A levében azt is jelzik: elemzők szerint egy lehetséges gazdasági válság küszöbén állunk, amelynek a 2015-ben kezdődött migrációs krízis az eredője.

A menekültválság kezelése olyan mértékű forrásokat vont el a tagállami költségvetésekből, amelyek nehezen pótolhatóak - fűzte hozzá. Arról is beszámolt: az Európai Civil Együttműködési Tanácskozás jövő tavaszra tervezett megalakítását tanulmánykötettel kívánják megalapozni. Ennek megfogalmazására felkértek három neves magyar jogászt, Gaudi-Nagy Tamást, Völgyesi Miklóst és Zétényi Zsoltot. Továbbá számítanak külföldi, például lengyel gondolkodók közreműködésre is – mondta a szóvívő. Kérdésre válaszolva Csizmadia László közölte, hogy nem szerepel a terveik között Békemenet szervezése.

Forrás: MTI, atv.hu

Borító: MTI

Új hozzászólás