Assange szerint most születik meg az utolsó, még szabad generáció

HungaryFirst küldte be 2018. 09. 22., szo - 07:37 időpontban
Assange szerint most születik meg az utolsó, még szabad generáció
Julian Assange

Mielőtt az ecuadori házigazdái elvágták volna a kapcsolatát a külvilággal, Julian Assange, a WikiLeaks alapítója interjút adott azzal kapcsolatban, hogy a technológiai fejlődés hogyan változtatja meg az emberiséget. Azt mondta, hogy a globális megfigyelés hamarosan teljesen elkerülhetetlenné válik.

Assange, aki jelenleg Londonban az ecuadori nagykövetségen tartózkodik, és nem rendelkezik külső kommunikációval, kivéve a jogi csapatával, meglehetősen komor nézőpontot fogalmazott meg azt illetően, hogy az emberiség merre halad. Azt mondja, hogy hamarosan lehetetlen lesz bármely ember számára, hogy ne szerepeljen a kormányok és az állami szervezetek által gyűjtött globális adatbázisokban.

"Ez a most született generáció ... az utolsó szabad generáció. Amikor valaki megszületik, akár azonnal, vagy egy éven belül globálisan mindent tudnak róla. Az identitása egyik vagy másik formában, akár az idióta szülei miatt a Facebookon közzétett neve vagy fotói vagy a biztosítási alkalmazások vagy az útlevelek alkalmazásán keresztül minden nagy világhatalom számára ismertté válik."

"Egy kisgyereknek most bizonyos értelemben tárgyalnia kell a kapcsolatáról az összes nagy világhatalommal ... Ez egészen más helyzetbe hoz bennünket. Nagyon kevés ember képes technikailag elkülönülten élni, eldönteni, hogy függetlenül él és úgy dönteni, hogy a maga útját járja" - tette hozzá. "Egy kicsit olyan szaga van, mint a totalitarizmusnak."

Az emberekkel kapcsolatos információk gyűjtésére és feldolgozására irányuló kapacitás exponenciálisan növekszik, és továbbra is gyors ütemben nő. A mesterséges intelligencia alkalmazásával előttünk áll a következő logikus lépés.

"Nézzük meg, mit csinál a Google, a Baidu és a Tencent, valamint az Amazon és a Facebook. Alapvetően nyíltan learatják az emberiség ismereteit, miközben kommunikálunk egymással ... Ez a klasszikus modell, amelyet az akadémikus emberek 'felügyeleti kapitalizmus'-nak hívnak ... mostantól megváltozott."

"Ez egy nagyon fontos és súlyos gazdasági változás. Ami a felügyeleti kapitalizmus modelljét veszi át, és inkább olyan modellé alakítja át, amelynek még nincs neve, egy 'mesterséges intelligencia modellje'. Ami ezt a hatalmas tározót használja a különféle mesterséges intelligenciák kiképzéséhez. Ez nemcsak a közvetítő szektorokat helyettesítené - a legtöbb dolog, amit az interneten teszel, bizonyos értelemben hatékonyabb közvetítés -, hanem a közlekedési ágazat átvételét vagy teljesen új ágazatok létrehozását is jelentené."

Assange azt is megjósolta, hogy a kibertéren keresztüli ellenséges tevékenység mértéke elérkezik egy kitörési ponthoz, amint a mesterséges intelligencia hatékonyan képes automatizálni a hacker támadásokat.

"Nincsenek határok (online). 220 milliszekundum New Yorkból Nairobiba. Miért lenne béke ebben az esetben?" - mondta. "Az online entitások kriptográfia segítségével saját határokat hoznak létre. De a támadási felület nagysága minden tisztességes méretű szervezet számára, az emberek száma, a különféle szoftverek és hardverek miatt, amelyeket ez magával vonz azt jelenti, hogy nagyon nehéz kimutatni."

Nem hiszem, hogy valóban lehetséges olyan határvonalak kialakítása, amelyek elég kiszámíthatóak és stabilak ahhoz, hogy megszüntessék a konfliktusokat. Ezért lesz több konfliktus.

A teljes interjú alább nézhető meg:
 

Forrás: rt.com; fordítás: ujvilagtudat

Új hozzászólás