45 millióból újul meg Szemere Bertalan miniszterelnök kertje Miskolcon

Sebestyén Márta küldte be 2018. 10. 05., p - 20:53 időpontban

Szemere Bertalan Borsod vármegye alispánja, a Batthyány-kormány belügyminisztere, a Magyar Királyság 2. miniszterelnöke számos szállal kötődött Miskolchoz. A nevét viselő park most 45 millió forintból kerül felújításra. Kiss János alpolgármester a Városházán tartott sajtótájékoztatón ismertette a munka menetét. Már dolgoznak a gépek a Szemere-kertben, az előtte lévő platánsornál pedig szakemberek bontják a járdát.

A felújítás halaszthatatlan lett, ugyanis az itt lévő fák mostanra kinőtték a gyökereiket védő gyűrűket és teljesen felnyomták a díszburkolatot, ami ezáltal balesetveszélyessé vált. Egy nagyszabású virágosítási-parkosítási folyamat során pihenőparkká kívánják átalakítani a belvárosi Szemere-kertet. Virágok, cserjék, növények lesznek kiültetve, ezt követően kőrist és cseresznyefákat is láthatunk ott. Új gyep és új padok kerülnek a térre, a zöld felületet automata öntözőrendszer fogja ápolni, a Városházára néző platánsornál pedig kijavítják az utcaburkolatot és a fákat övező védőgyűrűket.

„A felújítás eredményeként teljes egészében megváltozik a terület karaktere” – zárta szavait Kiss János alpolgármester. Szemere Bertalan 1841-től 1847-ig Borsod vármegye egyik főszolgabírója, majd alispánja volt. Az 1848-as választáson Miskolc mezőváros országgyűlési képviselőjévé választották. Az alakuló Batthyány-kormányban belügyminiszter lett, 1848 decemberében Felső-Magyarország kormánybiztosává nevezték ki, így Miskolcon részt vett a Franz von Schlik tábornok elől visszavonult felső-tiszai hadtest újjászervezésében. 1849. május 2-ától miniszterelnök és belügyminiszter Kossuth Lajos kormányzó mellett, egészen a kormány lemondásáig. Budán hunyt el, ám végakaratának megfelelően hamvait 1871-ben Miskolcra szállították és az Avasi Templom temetőjében helyezték el. 1906-ban a város tiszteletből egészalakos szobrot állíttatott, amely most a Szemere-kertben található. Nevét iskola, utca is viseli, továbbá a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében lévő Szemere Szalon, ahol a tárlatok mellett irodalmi esteket, koncerteket, könyvbemutatókat szoktak tartani.

Forrás: pannonhirnok.com

Borító:: Vona Ildikó/ PTV

Új hozzászólás