A brüsszeli liberalizmus nyitánya Bukarestben – elindult a lavina…

Czeglédi Andrea küldte be 2018. 10. 09., k - 15:22 időpontban
A brüsszeli liberalizmus nyitánya Bukarestben – elindult a lavina…

 

A hétvégi népszavazás izzó indulatokat gerjesztett határon innen- és túl. Most sem látszik csitulni, megosztva a szavazók és a nem szavazók táborát. A közösségi oldalakat ellepték a valós és a valótlan állítások. Ezért most csakis a tények közlésére szorítkozom, a véleményalkotást pedig a Kedves Olvasóra bízom.

Renate Weber, román európai képviselő, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakció tagja a DC News-nak nyilatkozott a kudarcba fulladt népszavazást követően. Úgy véli, most, a népszavazás után elérkezett a megfelelő idő, hogy elfogadják az egynemű párokra vonatkoztatva is az élettársi viszony bevezetéséről szóló törvényt, amely egyenlő jogokat biztosít heteroszexuális és homoszexuális pároknak egyaránt, egyetlen kivétellel.

Mint elmondta, a törvénytervezet már létezik. A CNCD (Diszkrimináció Visszaszorításáért Országos Tanács) együttműködésével és jóváhagyásával került kidolgozásra.

Itt, ezen a ponton, engedtessék meg nekem kissé eltérni a becses képviselő asszony eszmefuttatásától és közzétenni néhány ide vonatkozó sort a CNCD 2017-e jelentéséből.

A CNCD 2017-es éves jelentése, amelyet az ActiveWatch román civil szervezet ismertetett 2017 májusában, az intoleráns és gyűlöletkeltő diskurzusoknak a magyarok, a romák és a szexuális kisebbségek voltak az elsődleges célpontjai. A jelentésben megemlített intoleráns, nyilvános események között van az, hogy Románia szurkolói egy kosárlabda-mérkőzés előtt égették Magyarország zászlóját, a 13. Menete, valamint a Koalíció a családért (CpF) kezdeményezését, amely a család fogalmának alkotmányon belüli módosítására irányul.

Ugyanezen témakörben 2017. május 15-én az ActiveWatch képviselője, Radu Raileanu elmondta, hogy a szervezet beszámolója szerint a közbeszédben a romák, magyarok, a menekültek és az LGBT-közösség (homoszexuálisok, biszexuálisok, transzneműek) ellen tapasztaltuk 2015-2016-ban a legtöbb intoleráns megnyilvánulást(!). Azt is elmondta: „Egyre több résztvevőt vonzanak a másság elfogadását hirdető rendezvények. A diverzitás elfogadását hirdető üzenetek a kultúrán keresztül fogalmazódnak meg leginkább: színházi- és filmfesztiválok és soknemzetiségű fesztiválok a fő szószólók. Az ilyen típusú fesztiválok kénytelenek külföldi finanszírozásra szorítkozni.

A nyilatkozatokból és a jelentésből világosan kiderül, hogyan mossák össze a kisebbségeket ért atrocitásokat, hogyan veszik egy kalap alá a magyar kulturális rendezvényeket, azok finanszírozását és a pride-nak is nevezett meleg-felvonulásokat. Lényeges ezt megemlítenünk, hiszen a népszavazást megelőző ellenkampány ugyanezt a sémát követte. Azt fejtegették, sőt, vizionálták hosszasan, ha a melegek nem kapják meg az őket illető jogokat, a magyarok is elveszítik csekélyke, keservesen megszerzett jogaikat. Egyeseket annyira elragadott a hév, hogy nem átallottak arra utalni, hogy sikeres szavazás esetén meg sem érdemelnék, hiszen az nem volna igazságos.

Térjünk most vissza a képviselő asszony nyilatkozatához, lássuk, mit tudhatunk meg tőle:

„Láttam a törvénytervezetet és elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült. Ennek a tervezetnek már több fázisát elfogadták és sikeres eredményre számítunk a PSD (Szociáldemokrata Párt) és az RMDSZ részéről is. Ha engem kérdeznek, végre nagy esélyét látom annak, hogy mi is rendelkezzünk bejegyzett élettársi viszonyról szóló törvénnyel. Élesen megkülönböztethető a törvénytervezetben kiemelt különbség a heteroszexuális és homoszexuális párok között. A tervezet ebben a szakaszában kimondja, az örökbefogadás jogával kizárólag a heteroszexuális párok élhetnek. Minden egyéb jogukkal azonosan élhetnek a heteroszexuális és a homoszexuális párok egyaránt. Én azonban egy kicsit többet szeretnék, ha hitelfelvételt tudnánk jóváhagyni és garantálni. Véleményem szerint ez még hiányzik a tervezetből, de meglátjuk… úgysem egy hét alatt kerül elfogadásra. Azt mondom, hogy ez az a pillanat, amikor a törvénytervezetet gyorsan el kell fogadni. Remek jogászok voltak a tervezet kidolgozói, ezért év végéig elfogadásra kerül. Most kivételes alkalom adódik, hogy ne legyenek olyan vitáink, amelyek befolyásolhatnak, és más irányba terelhetnek minket.”

(forrás: DS News)

Czeglédi Andrea

Új hozzászólás